Cemix

Hidegburkolás lépései

1. Felület előkészítés

 Még új építésű épületeknél is oda kell figyelni a megfelelő, tapadóképes fogadófelület kialakítására. Általános esetben a cementes vakolatok és padozatok nem igényelnek különösebb előkészítést, csak alapos portalanítást. Gipszes kötőanyagú aljzat és vakolat esetén már oda kell figyelni a cementes rétegtől való elválasztásra, melyhez alapozót (padlóra Nivogrund, falra Putzgrund vagy Unigrund) használunk. (Alapjában véve vizes helységekben nem célszerű gipsz kötőanyagú termékeket alkalmazni a visszalágyulás veszélye miatt.) Gipszkarton esetén mélyalapozóra (Tiefengrund) van szükségünk, hogy a papírréteget áthidalva a két kötőanyagot összekössük. Hornyok fészkes javítására is speciális javítóanyagot célszerű használni (Renobet), amely gyorskötő és nem reped nagy vastagságban sem. Vasbeton szerkezetek esetén a Recon termékcsalád javítóanyagait (CT-Max, CT-Mix) javasolt használni, mert ezek a betonacélt is védik a későbbi korróziótól.

(a képekre kattintva megjelenik a pdf. formátumú táblázat, mely tetszés szerint letölthető)

habarcsok - javítóanyag termékválasztó

Hidegburkolás - Alapozók termékválasztó

Padlókiegyenlítés

Két formáját különböztetjük meg, az önterülőt és a nem önterülőt. Önterülő aljzatkiegyenlítőt alkalmazunk minden olyan esetben, ha lejtésmentes vízszintes felületet szeretnénk elérni. A termék kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy milyen rétegvastagságban akarjuk elkészíteni, valamint hogy gyorskötő tulajdonságú anyagra van-e szükségünk. A másik típus a nem önterülő kiegyenlítés, amely elsősorban foltszerű javítást, vagy különböző síkokban elhelyezkedő felületek (pl. lépcső) kiegyenlítését teszi lehetővé (Nivospachtel). Ebbe a kategóriába tartoznak a lejtésképzés (pl. épített zuhany) anyagai is, mint az előzőekben említett Recon javítóanyagok, amelyeket az esztrich szabvány alapján is minősítettek (CT-Max, CT-Mix).

Hidegburkolás - Aljzatkiegyenlítő termékválasztó

2. Vízszigetelés

 Több lehetőség és anyag között választhatunk ebben a szakaszban is, döntésünket elsősorban a várható terhelés és gazdaságossági tényezők befolyásolják. Van olyan vízszigetelő anyag, ami gyakorlatilag bármilyen körülmények között biztonsággal alkalmazható, de egy általános kis terhelésű helységben (pl. fürdőszoba) indokolatlan és drága választás lenne. A kenhető vízszigetelésre vonatkozó előírások megkülönböztetnek kül- és beltéri, valamint klóros víznek ellenálló és ivóvizes környezetben alkalmazható anyagokat. Minden esetben tájékozódjunk a termék csomagolásán vagy műszaki adatlapján, hogy az elvárásainknak megfelelő terméket válasszuk!

Általánosságban véve elmondható, hogy beltéri felhasználás esetén az Aquastop Plus, míg kültéri felhasználásnál az Aquastop Flex a jó döntés.

Hidegburkolás - vízszigetelés termékválasztó

Kiegészítő elemek

Vízszigetelési munkáknál az ördög mindig a részletekben rejlik, ezért ne felejtsük el a pozitív és negatív sarok kapcsolatokat, csőátvezetéseket vagy akár nyílászárő szerkezeteket, melyekhez külön-külön elérhetőek speciális – a vízszigetelő anyaggal kompatibilis – csatlakozó elemek.

3. Ragasztás

A megfelelő ragasztó kiválasztása összetett feladat, amelyhez ismerni kell az alapfelület és a burkolólap tulajdonságait, valamint a várható terheléseket és igénybevételeket. A burkolati ragasztók szabvány szerinti minősítését minden esetben tartalmazza a csomagolás, de ezek az adatok sok esetben csak a minimum értékeket határozzák meg, amelyek az adott feladathoz nehezen illeszthetők. A burkolatkiválasztás kritériumait külön fejezetben bővebben kifejtjük, általánosságba véve ajánljuk a hidegburkolati ragasztók termékválasztó táblázatunkat, amely számba veszi a legjellemzőbb igénybevételeket és körülményeket és ez alapján ad segítséget a döntéshozatalban.

 Hidegburkolás - Ragasztók termékválasztó

4. Fugázás

Fugázóanyagok kiválasztásánál a fő irány a beépített burkolólaphoz való színbeli igazodás, harmonizálás. Ehhez nyújt segítséget az értékesítési ponton található fugaszín-minta választék, valamint az online fuga színező alkalmazás. Érdemes tudni, hogy a gyártók folyamatosan frissítik a fugaszín választékukat az aktuális trendeknek megfelelően, így mindig a legutolsó fugaszín sort kell figyelembe venni.

A megfelelő szín kiválasztását követően kell a megfelelő minőségű és műszaki tartamú anyagot kiválasztani. Ezt elsősorban a felhasználás helye (kültér-beltér), a fuga szélessége és a terhelés mértéke határozza meg. Természetesen ezen alapkritériumokat a kapcsolódó szabványok rögzítik, de a tényleges választásban a gyártói adatszolgáltatások adnak biztos információt:

 Hidegburkolás - Fugázók termékválasztó

Rugalmas tömítés (szilikonozás)

Ez a burkolási folyamat utolsó lépése. Szerencsére ebben az esetben már sokkal kisseb a műszaki tartalmi szórás, így elsősorban a fugázóval való színazonosság a fő kiválasztási érv. Nagyobb terhelés esetén (medencék, mosókonyhák stb.) indokolt lehet poliuretán tömítőanyag használata.

Fürdőszoba hidegburkolás rétegrend

Fuga anyagmennyiség számoló

Kérjük, adja meg a kalkulációhoz szükséges adatokat.


cm
cm
mm
mm
m2

Anyagszükséglet.

1 m2-re:
0.00 kg

teljes felületre:
0.00 kg