Cemix

Homlokzati hőszigetelő dübelek

Lb-Knauf - dübelezés

LB-Knauf - Thermosystem felepites

 Csavardübelek

A homlokzati hőszigetelés mechanikus rögzítésében egyre inkább teret nyernek a csavarral fixált dübelek. A Cemix által kínált speciális kiképzésű csavardübelek süllyesztetten szerelhetők, azaz elhelyezésüket követően a hőszigeteléssel egyenértékű anyaggal zárhatjuk le őket - így a dübel hőhídmentesnek tekinthető. A csavardübelek igen vastag, akár passzív házakhoz is alkalmas polisztirol és kőzetgyapot hőszigetelő lemezek rögzítéséhez is használhatóak.

Süllyeszthető fejű dübel

 • mind EPS, mind ásványgyapot hőszigetelő lemezekhez

 • akár 40 cm-t meghaladó táblavastagságig

 • bármilyen falazaton

 • süllyesztés nélkül vagy süllyesztve, hőhídmentesen is telepíthető

Lb-Knauf - sullyesztheto dubel termekkep

Ha a dübelt nem kívánjuk a hőszigetelésbe süllyesztve telepíteni, akkor behajtó bittel gyorsan és egyszerűen rögzíthető. Hőhídmentes telepítéshez speciális telepítőszerszám és az ehhez tartozó bit szükséges. A telepítőszerszám a dübel behajtásával egyidejűleg süllyesztéket mar a szigetelőanyagba, így a dübel tányérja a megfelelő mélységig süllyed. Végül a dübel tányérjának helyét hőhídmentesítő pogácsával zárjuk le.

LB-Knauf - sullyesztheto dubel


ECOTWIST önmetsző dübel  

 • Ugyanaz a dübel használható 10 - 40 cm szigetelés-vastagságig

 • polisztirol szigetelőtáblákhoz

 • bármilyen falazaton

Lb-Knauf - ECOTWIST dubel termekkep

A különleges önmetsző ECOTWIST dübelek tányérja - a hagyományos dübelekkel ellentétben - nem a szigetelőanyag külső peremén fejti ki a rögzítő hatást, hanem a dübel behajtása közben belesüllyed a szigetelőanyagba. Ezért nem a szigetelőanyag vastagságához, hanem a szigetelőanyag és a teherhordó falazat közötti, úgynevezett nem teherhordó réteg vastagságához kell megválasztani a dübel méretét.

Az ECOTWIST három különböző méretben készül. Precízen kivitelezett, méretpontos új építésű falazatokhoz a 0-10 mm-t áthidalni képest méretet ajánljuk. Ha a falazatban "van néhány centi", azaz a hőszigetelő táblák és a falazat távolsága a felületen egy-két centit változhat, a 10-30 mm áthidalású közepes darabot válasszuk. Felújításnál illetve ha a falazaton vastagabb kiegyenlítő vakolatréteg felhrodása szükséges, a legnagyobb, 30-60 mm áthidalású ECOTWIST-re lesz szükségünk.

Lb-Knauf - ECOTWIST dubel

Az ECOTWIST dübelek elhelyezéséhez speciális szerelőkészlet szükséges, amelyen használat előtt be kell állítani a szigetelőanyag vastagságát. Mivel a dübel tányérjának nem kell süllyesztéket marnunk, a telepítés sokkal egyszerűbb és tisztább művelet, mint a hagyományos csavardübelek hőhídmentes telepítése. A behajtott ECOTWIST dübel helyének hőhídmentes lezárásához polisztirol záródugót vagy hőszigetelő tömítőanyagot használunk.

Mivel a nagyobb vastagságú szigetelőanyagokhoz nem kell hosszabb dübelt vásárolnunk, az ECOTWIST dübelek alkalmazása vastagabb hőszigetelések esetén jelentősebb gazdaságosabb a hagyományos dübelekénél:

Lb-Knauf - dubel megterules

 Beütőszeges dübelek

Noha a beütőszeges dübelek teljesítménye elmarad a csavardübelekétől, egyszerű telepítésük és a kisebb és közepes vastagságú hőszigetelések esetében versenyképes áruk révén továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek. Alkalmazási területtől függően műanyag, kombinált és fém beütőszeggel kaphatóak. Telepítésük során a megfelelő mélységben és átmérővel kialakított furatba helyezzük a dübelt, majd beütőszeggel rögzítjük.

Műanyag beütőszeges dübelek

 • A, B, C falazatban (beton, tömör tégla, üreges tégla) használható

 • műanyag beütőszege rossz hővezető, ezért kevéssé hőhidas

 • kizárólag polisztirol hőszigetelő táblákhoz

 • mintegy 18 cm hőszigetelő réteg vastagságig (legnagyobb dübelméret: 235 mm)

 • kedvező ár

Lb-Knauf - muanyag szeges dubel

Kombinált beütőszeges dübelek

 • A, B, C, D, E falazatban (beton, tömör tégla, üreges tégla, könnyűbeton, pórusbeton) használható

 • beütőszege fém és műanyag kombinációja – nagyobb terhelésnek is ellenáll, csökkentett hőhíd mellett

 • polisztirol és ásványgyapot hőszigetelő táblákhoz

 • legnagyobb dübelméret: 295 mm, így az átlagosnál vastagabb táblákhoz is használható

Lb-Knauf - kombinalt szeges dubel

Fém beütőszeges dübelek

 • A, B, C, D falazatban (beton, tömör tégla, üreges tégla, könnyűbeton) használható

 • ellenálló fém beütőszeg

 • lábazati zónában és ásványgyapot rendszerekhez

 • polisztirol rendszerekhez használható, de a műanyag és kombinált szeges dübelekhez képest kedvezőtlenebb hővezetési tulajdonságai miatt nem ajánljuk

Lb-Knauf - fem szeges dubel

Mint látható, a dübelek kiválasztásánál számos szempontot kell figyelmebe vennünk. Javasoljuk, hogy a dübelek megrendelése előtt vegyék fel a kapcsolatot a Cemix területi képviselőjével, akik az esetlegesen felmerülő különleges igényeket illetően (pl. tűzálló dübelek) is segítséget tudnak nyújtani.


 Kapcsolódó segédletünk (kattintásra PDF formátumban letölthető):

Lb-Knauf - dubel termekvalaszto


 Kapcsolódó cikkek