Cemix

Épület melletti járda kialakítása

A kert, udvar burkolatai közül az épület melletti járda igényli a legnagyobb körültekintést, mivel itt az épület szerkezetére is tekintettel kell lennünk. A legfontosabb kritérium, hogy a burkolat a csapadékot minél távolabb vezesse el a falazattól. Az alábbi rétegrend megfelelő kivitelezés mellett minden műszaki és esztétikai igényt kielégít.

Cemix - jarda retegrend

 A rétegrend főbb jellemzői

Ágyazat: az aljzat csak megfelelően előkészített és tömörített ágyazatra kerülhet

Fogadófelület: meglévő vagy új betonaljzat. Csak stabil, repedésmentes és pormentes aljzatra dolgozzunk. Amennyiben ezek a kritériumok nem teljesülnek, úgy a munkálatokat megelőzően az alapfelület helyreállítását kell elvégezni.

Tapadóhíd: Ha a fogadófelület lejtése nem éri el a minimum 2 %-ot, utólagos lejtésképzésre lesz szükség. Ebben az esetben a fogadófelület tapadását Kontakt CT tapadóhíd felhordásával teremtjük meg. 

Lejtésképzés: Fontos hogy olyan anyagot használjunk, ami extrém körülmények között is megfelelően tapad és kis rétegvastagság esetén se töredezik szét. Ezeket az igénybevételeket a hagyományos betonok, esztrichek nem viselik el hosszú távon, ezért mindenképp a nagy szilárdságú Recon termékcsaládot javasoljuk beépíteni.  A CT-Max és CT-Mix nagyszilárdságú esztrich termékek további előnye, hogy már 3 mm vastagságban alkalmazhatóak, míg a hagyományos beton legkisebb vastagsága 5 cm lehet - ezért a nagyszilárdságú esztrich alkalmazása anyagtakarékos.

Cemix - jarda lejtes

Vízszigetelés: Alkalmazása első sorban nagyobb kiterjedésű és zárt fugájú felületek esetén indokolt a talajpára csökkentése érdekében, de kisebb járdák kialakításánál is többlet biztonságot jelent. A cementkötésű, fagyálló Aquastop Flex kenhető szigetelést javasoljuk minimum 2 rtg.-ben felhordva. Az Aquastop Flex páraáteresztő tulajdonságú, így nem alakul ki felesleges páranyomás alatta, de a talajpára intenzitását csökkenti.

Szivárgólemez elhelyezése: A Geotextíliával kasírozott drain lemez gondoskodik a vízszigetelés mechanikai védelméről (amennyiben szükséges), valamint másodlagos vízszigetelő illetve vízelvezető réteg. 

Szivárgóréteg: A Drain Estrich kültéri felhasználású, esztrich szabvány alapján minősített átszivárogtató betonréteg. Alkalmazásával megoldható a burkolat alá kerülő nedvesség elvezetése, valamint a fagyáskárok elkerülése.  Mindezek mellett megfelelően stabil és szilárd felületet biztosít a rá kerülő burkolat fogadására. Mint minden kültéri beton aljzatot, a Drain Estrichet se felejtsük el dilatálni! A dilatációs mezők nagysága max.15 m2, ill. az oldalhosszúság nem haladhatja meg az 5 m-t, valamint az oldalhosszúság nem haladhatja meg a szélesség 2-szeresét.Burkolat kialakítása: Több lehetőségünk van az igények függvényében.

Készíthetünk zárt fugájú gres vagy kő burkolatot is teljes felületén Flex vagy S1 Flex ragasztóval leragasztva és Silvercol, illetve EpoxiCol fugával tömítve.

Amennyiben nyitott vagy részben nyitott burkolatot tervezünk, akkor még több lehetőségünk van.

Készíthetünk zúzottkő ágyazatba fektetett vagy Drain Estrichbe frissen ágyazott kő, térkő burkolatot homok kiékeléssel, Rockfix pogácsákra fektetett önhordó kőburkolatot, vagy akár fa és WPC felületet is.

Ha a nyitott fugák keresztmetszeti felülete képes a rá eső teljes csapadékmennyiség elvezetésére, akár vízszintes felület kialakítása is lehetséges, mely esetben a teljes vízmennyiséget a szivárgóréteg vezeti el oldalirányba.


 Kapcsolódó kiadványaink (kattintásra PDF formátumban letölthető):


 Kapcsolódó cikkek