Cemix

Erkély fagyvédő rétegrend

Ez egy hosszú élettartamú, tartós kialakítás, amely ideális mind a ragasztott, mind a szerelt burkolatok fogadására. Alkalmazását minden esetben javasoljuk, amennyiben rendelkezésünkre áll a hagyományos rétegrendhez plusz 4-5 cm.

A rétegrendi kialakítás főbb elemei:

- Lejtésképzés: Kültéri burkolatoknál a szakmai szervezetek ajánlása alapján minimum 2 % lejtést kell kialakítani a felületre érkező nedvesség biztonságos levezetése érdekében.  Ezt a lejtést olyan anyaggal kell kialakítani, ami a lehető legkisebb rétegvastagságot veszi igénybe (a legvékonyabb szakaszán közelít a nullához) és megfelelő tapadással, illetve szilárdsággal rendelkezik. Az LB-Knauf termékválasztékában a ReCon termékcsalád CT-Max és CT-Mix habarcsai megfelelnek ennek a feltételnek, hiszen 3 mm-től akár 4 cm-es vastagságig bedolgozhatóak. Minden esetben alkalmazni kell a rendszer tapadóhídját, a Kontakt CT-t, melyre nedveset a nedvesre elv alapján lehet a további réteget felhordani. Amennyiben gyorsított szilárdulás az igény, akkor a NivoSpachtel 3-20 gyorskötő padlókiegyenlítő tapasz a megoldás, melyet a nevében szereplő 3-20 mm között lehet alkalmazni (több rétegben nagyobb vastagság is elérhető). 

- Vízszigetelés: A lejtésképzés megszilárdulását, illetve kiszáradását követően lehet elkészíteni a felület vízszigetelését. A vízszigetelésnek kettős funkciója van. Elsődleges feladata az alatta lévő tartószerkezet védelme, másodlagosan pedig a felette lévő burkolat felfagyás elleni védelme. Célszerű páraáteresztő szigetelést használni, mert ezáltal az alulról érkező pára nem reked meg a szigetelés alatt, ahol páranyomást, illetve rejtett fagyási károkat okoz. Az Lb-Knauf ilyen tulajdonságú terméke az Aquastop Flex, mely páraáteresztő, fagyálló és kimagaslóan rugalmas cementkötésű kenhető szigetelés. A kivitelezésénél nem szabad megfeledkezni, hogy minimum két rétegben kell felhordani az anyagot, valamint a rendszerhez tartozó kiegészítő elemek (hajlaterősítő szalag, vízcseppentő elem stb.) beépítése is nélkülözhetetlen!

- Az átszivárogtató rétegnek két eleme van: közvetlenül a vízszigetelésen terítik le a 8 mm vastagságú kasírozott drain szivárgólemezt (nem minden esetben szükséges, de nagy lejtésirányú teraszoknál vízáteresztő burkolat esetén a bejutó csapadék visszatorlódhat a felső rétegben), majd a minimum 3 cm vastagságú Drain Estrich réteget.

A Drain Estrich működési mechanizmusa egyszerű, mégis igen hatékony. Elvezeti a rétegek közé jutott nedvességet, valamint meggátolja a maradék nedvesség megfagyásának roncsoló hatását a szerkezetében lévő szabad légtérnek köszönhetően.
Célszerű a felületét hengerrel, vagy glettvassal  (nem múzva, hanem pontszerűen nyomva) tömöríteni, hogy megfelelően sík és stabil fogadófelületet biztosítson.
- Burkolatragasztó: A ragasztó kapja a legnagyobb terhelést a rétegrendi elemek között. Biztosítania kell a lapok teljes alátámasztását (előírás szerint min. 90 %-os fedettséget, melyet a két oldali kenéssel lehet elérni), át kell adnia a burkolat felmelegedéséből és lehűléséből származó alakváltozási feszültséget a fogadófelületnek, ellent kell állnia a fagynak és hőnek miközben a megfelelő tapadást is kell biztosítania, mindezt néhány mm vastagságban.  Ajánlott minden esetben az általános terheléshez javasolt ragasztóknál egy kategóriával erősebb és rugalmasabb anyagot választani a megnövekedett terhelések miatt. Kültéri felhasználáshoz javasoljuk a Flex, S1 Flex illetve S2 Flex ragasztóinkat

- Burkolat fugázás, hézagtömítés: Két különböző típusú hézagot kell lezárnunk. Egyrészt a burkolólapok közötti fugahézagot, melyet nagy kopásállóságú és kis vízfelvételű fugázóanyaggal kell tömíteni. A célra legalkalmasabb termékek az Lb-Knauf választékában a SilverCol cement kötőanyagú és az EpoxiCol kétkomponensű epoxy fugázóhabarcsok. Más típusú hézagnak számítanak a dilatációk, a pozitív sarkok (lábazat), illetve a burkolathoz kapcsolódó egyéb szerkezetek (korláttartók, csőáttörések stb.). Ezeket minden esetben tartósan rugalmas, UV álló tömítővel kell kitölteni, erre a célra a Szaniterszilikon rugalmas tömítő a legalkalmasabb az LB-Knauf kínálatából.

Nagyméretű teraszoknál a dilatációs szakaszok kialakításáról is gondoskorni kell, melyeket az esztrich rétegen is át kell vezetni! Kültéren a dilatációs lemez mérete nem lehet nagyobb 15 m2-nél, valamint az oldalarányok 2:1-nél.

A Drain Estrichen kialakítható zárt fugájú ragasztott lapburkolat (ekkor fagyvédő rétegként funkcionál), illetve akár nyitott fugájú természetes kő, fa vagy WPC műanyag teraszburkolat is. Nyitott fugák esetén a Drain Estrich felső síkja, illetve a burkolati sík akár vízszintesen is kialakítható, hiszen a felületen nem áll meg a csapadék, a bejutó nedvességet pedig a szivárgó réteg elvezeti.
Jó tudni, hogy a felületi víz elvezetéséhez kapható a rendszerhez kompatibilis Drain folyóka, mely a csapadékot a szivárgó rétegbe juttatja, így nincs szükség csőrendszer kiépítésére.
       

Hidegburkolási kalkulátor: A burkolás mindig egy örömteli esemény akár felújítunk, akár új épületet építünk. A szem a csempét látja, viszont a hosszú távú minőség a csempe alatt felhasznált anyagokon múlik.

Kalkulátorunk segítséget nyújt a megfelelő hidegburkolási rétegrend kiválasztásához.

Fuga anyagmennyiség számoló

Kérjük, adja meg a kalkulációhoz szükséges adatokat.


cm
cm
mm
mm
m2

Anyagszükséglet.

1 m2-re:
0.00 kg

teljes felületre:
0.00 kg