Cemix

Erkély, terasz kialakítása

A kültéri burkolt felületeket beltéri társaikhoz képest általában nagyobb, akár extrém terhelések is érhetik. Ezek elsősorban az intenzív nedvesség, fagy, UV sugárzás, a hőmérséklet-ingadozás, vagy a mechanikai és dinamikai hatások.

Minden esetben fontos átgondolni a végbemenő folyamatot, ehhez mérten pedig meghatározni a legideálisabb rétegrendet és kiválasztani a megfelelő anyagokat. Több lehetőségünk is van a rendelkezésre álló hely (rétegrendi vastagság) függvényében. Ezen megoldások mindegyike megfelelő lehet, különbség közöttük elsősorban élettartamuk hosszában van. El lehet úgy is készíteni egy felületet, hogy 10-15 évig tartós megoldást nyújtson, de lehet akár 30-50 évre is tervezni. Természetesen mindegyik lehetőségnél fontos a rendszerelemek állandó vizsgálata és karbantartása (sérült lapok cseréje, elrepedt fugák, rugalmas tömítés újra húzása, stb.).

A burkolat - valamint az alatta lévő ragasztó és a fugázó - hosszútávon nem biztosít megfelelő vízzárást. A vízzárás érdekében gondoskodni kell a felületre jutó és a felületbe bejutó nedvesség elvezetéséről. Ezt egyrészt a burkolat minimum 2% lejtésével, valamit burkolat alatti vízszigetelő réteg alkalmazásával lehet elérn. A vízszigetelésre három különböző technológia alkalmazható:

- Kenhető vízszigetelés alkalmazása a burkolati réteg alatt. (hagyományos rétegrend)

- Vízszigetelő-feszültségmentesítő lemez alkalmazása a burkolati réteg alatt. (új technológiai irány, a tapadószilárdsága kétséges)

- Szivárgólemez alkalmazása az esztrich (drain) réteg alatt. (fagyvédő rétegrend)

Erkélynek nevezzük az épület felmenő szerkezetéhez kívülről merőlegesen csatlakozó épületszerkezeti elemeket. Ezeket az épülethez hőhídmegszakító elemmel csatlakoztatják, így nincs szükség külön hőszigetelésre.

Erkélyeknél két alapvető rétegrendet különböztetünk meg: a hagyományost és a fagyvédőt.

Másik nagy kategória az épület síkjában, vagy az épület lakótere fölött kialakított teraszok. Ebben az esetben elsődleges szempont az alatta lévő lakótér védelme. Mindenképp szükség van hőszigetelő és kiegészítő lemez vízszigetelő réteg beépítésére is.


 Kapcsolódó cikkek

>


 

Hidegburkolási kalkulátor: A burkolás mindig egy örömteli esemény akár felújítunk, akár új épületet építünk. A szem a csempét látja, viszont a hosszú távú minőség a csempe alatt felhasznált anyagokon múlik.

Kalkulátorunk segítséget nyújt a megfelelő hidegburkolási rétegrend kiválasztásához.