Cemix

A fal- és mennyezetfűtés előnyei


 Miért alkalmazzunk fal- és mennyezetfűtést?

A környezettudatos építkezés és az épületszerkezetek hőátbocsátási tényezőire vonatkozó egyre szigorodó előírások miatt az épületek fajlagos fűtési igénye és a nyári hőterhelése egyre csökken. Míg 20-30 évvel ezelőtt a fűtési igény 100-120 W/m² volt, ma már az egyre korszerűbb építőanyagoknak, és az építőanyagok nagyobb technológiai fegyelemmel történő beépítésének köszönhetően, ma 40-60 W/m² fajlagos fűtési igény tekinthető elfogadhatónak.

Ezzel párhuzamosan a fűtési rendszerek hatékonysága is megnőtt. Évtizedeken keresztül a 90/70 fokon üzemelő radiátoros fűtés számított elfogadottnak, míg a modernebb rendszerek előremenő vízhőmérséklete legfeljebb 60-65°C. Ennél is hatékonyabbak a padló-, fal- és mennyezeti fűtések, amelyeknél a felületbe épített csővezetékeken át keringetett vizet mindössze 40-45 °C-ig kell melegítenünk.

További előnyük a fűtőtestekkel kialakított rendszerekkel szemben, hogy falfűtésnél létrejön a falak és a helyiségben tartózkodó személyek közti sugárzási egyensúly, amely optimális komfortérzetet biztosít, egyenletes hőmérséklet eloszlást hozva létre a padlótól a mennyezetig. És ez még nem minden: a fal-/mennyezetfűtésre kialakított rendszer nemcsak fűt: nyáron hideg víz is átkeringethető a csővezetéken, így kiválóan alkalmas az épületek, helyiségek hűtési feladatainak ellátására is. Nem beszélve arról, hogy a helyiségben nem foglalnak el hasznos helyet a hőleadó berendezések - jellemzően a radiátorok.

 Összegezve a fal-és mennyezetfűtés/hűtés előnyeit:

  • A nagy felületek miatt jobb a besugárzási tényező és ezzel az ember közérzete

  • A radiátoros fűtéshez képest alacsonyabb léghőmérséklettel - azaz olcsóbban - érhető el ugyanaz a  hőérzet

  • A kisebb közeghőmérsékletek miatt ideálisan alkalmazhatók az alacsony hőmérsékletű hőtermelők, mint a hőszivattyú vagy a napkollektor

  • A helyiségekben nem láthatók és nem foglalnak el hasznos helyet a hőleadók

 A falazattal szemben támasztott követelmények

A falfűtés/hűtési rendszerek alkalmazása nemcsak új építésnél, hanem régi épületek felújításakor, korszerűsítése során is ajánlott. A csőrendszereket elsősorban az épületek külső falainak belső oldalára szerelik, és alkalmazásuk az érintett falakon különleges műszaki követemlényeket támaszt. Ha hagyományos anyagokat használunk, a vakolatban jelentkező hőterhelés és a csőrendszer elfedéséhez szükséges nagyobb rétegvastagság által okozott nagybb súly révén hosszú távú minőségromlást "építünk" a falba. A Cemix erre a célra fejlesztette ki a Wall System ThermoWand falfűtésvakolati rendszert, amelyet mind a falon, mind a mennyezeten biztonságosan és szakszerűen használhatunk a csőrendszer elfedésére.

 Kapcsolódó kiadványunk (kattintásra PDF formátumban letölthető):


 Kapcsolódó cikkek


 További Cemix érdekességek