Cemix

Fugázás

Fugázóanyagok

Fugázóanyagok kiválasztásánál a fő irány a beépített burkolólaphoz való színbeli igazodás, harmonizálás. Ehhez nyújt segítséget az értékesítési ponton található fugaszín-minta választék, valamint az online fuga színező alkalmazás.  Érdemes tudni, hogy a gyártók folyamatosan frissítik a fugaszín választékukat az aktuális trendeknek megfelelően, így mindig a legutolsó fugaszín sort kell figyelembe venni.

A megfelelő szín kiválasztását követően kell a megfelelő minőségű és műszaki tartamú anyagot kiválasztani. Ezt elsősorban a felhasználás helye (kültér-beltér), a fuga szélessége és a terhelés mértéke határozza meg. Természetesen ezen alapkritériumokat a kapcsolódó szabványok rögzítik, de a tényleges választásban a gyártói adatszolgáltatások adnak biztos információt. 

 

 

Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak az epoxy kötőanyagú fugázóanyagok, melyek műszaki paraméterei és kémiai ellenállóképessége hatványozottan jobb a hagyományos cementalapú fugázóanyagokénak. A drága burkolólapok alkalmazása mellett illetve a magas kivitelezési költségek figyelembe vételével az alkalmazásuk könnyen indokolható, hiszen a többszörös élettartam és a minimális karbantartási igény biztos megtérülést jelent.

Kapcsolódó előírás az MSZ EN 13888: Fugázóhabarcsok kerámia burkolólapokhoz

Cement – CG

    • 1: normál fugázóhabarcs

    • 2: javított fugázóhabarcs (járulékos jellemzőkkel W: csökkentett vízfelvétel vagy  A: magas kopásállóság)

Reaktív műgyanta (ált. epoxi) – RG 

 

CG1   Normál cementkötésű fugázóhabarcs

CG2 WA   Javított cementkötésű fugázóhabarcs, csökkentett vízfelvétel és nagy kopásállósággal

RG2  Javított reaktív műgyantakötésű fugázóhabarcs

Rugalmas tömítés (szilikonozás)

Ez a burkolási folyamat utolsó lépése. Szerencsére ebben az esetben már sokkal kisebb a műszaki tartalmi szórás, így elsősorban a fugázóval való színazonosság a fő kiválasztási érv. Nagyobb terhelés esetén (medencék, mosókonyhák stb.) indokolt lehet poliuretán tömítőanyag használata.

 

 Fürdőszoba fugázás

Fuga anyagmennyiség számoló

Kérjük, adja meg a kalkulációhoz szükséges adatokat.


cm
cm
mm
mm
m2

Anyagszükséglet.

1 m2-re:
0.00 kg

teljes felületre:
0.00 kg