Cemix

Miért fontos a szakszerű felület-előkészítés?

Noha egyre népszerűbbek a strukturált beltéri felületek, a belső falakat a legtöbb esetben még ma is simára glettelik. Ugyanakkor a fal és a mennyezet egyre többször szerelt szerkezetű, azaz jellemzően profilvázra szerelt gipszkarton táblákból áll. Bár a Cemix által gyártott és forgalmazott modern simítóanyagokkal könnyűszerkezeteken is kifogástalan felületek alakíthatóak ki, a gipszkarton rendszerek glettelése és festése után mégis gyakoriak a reklamációk - a megrendelők legtöbbször arra panaszkodnak, hogy a kész felület a ráeső fényben egyenetlennek tűnik, illetve kirajzolódnak rajta a gipszkarton szerkezet illesztései.   

Cemix - Gipszkarton gletteles

Mi okozza a hibát, és hogyan kerülhetjük el a kellemetlen meglepetéseket? A válaszhoz először át kell tekintenünk a gipszkarton szerkezet szakszerű simításának és glettelésének lépéseit, és tisztában kell lennünk a szabványos minőségi szintekkel. 

 Simítás, glettelés gipszkarton felületen

A gipszkarton felületeket négy minőségi osztályba soroljuk. A nyers, felszerelt szerkezet önmagában még nem tekinthető falnak; a Q1-es minőségi osztályhoz legalább a gipszkarton táblák illesztésének hézagkitöltő glettelését (és szükség szerint a hézagerősítő szalag beglettelését is) el kell végezni.

Cemix - Q1

A Q2-es minőséghez ezenfelül a hézagkitöltések és a gipszkarton lap felületének találkozását fokozatmentesen elsimítjuk, valamint a megmunkálási nyomokat, sorjákat, rögzítőelemek helyét kijavítjuk, a glettelt területeket lecsiszoljuk.

Cemix - Q2

A Q2 minőség azonban még mindig nem alkalmas végleges felületnek. Ha a fal nem kap további bevonatot, például strukturált beltéri vakolatot vagy vastag tapétát, akkor a Q2 simítást követően legalább 1 mm vastagságban teljes felületen át kell glettelnünk és simára csiszolnunk. Ez a Q3 minőség, amely egyenletes, sima, a legtöbb esztétikai igényt kielégítő, festésre alkalmas felületet ad, azonban súrló fényben kirajzolódhatnak a szerkezet illesztései.

Cemix - Q3

Fontos kiemelni, hogy a Q3-as felületen a ráeső fényben feltűnő egyenetlenségek nem tekinthetőek hibának. Ha ezt teljes egészében szeretnénk elkerülni, akkor a felületet a végleges használati körülményeknek megfelelően meg kell világítanunk, és addig folytatni a felület simítását (és szükség szerinti átcsiszolását), ameddig a szerkezet illesztései már nem látszanak át a glettrétegen.

Cemix - Q4

 

 Lehet-e egy lépéssel kevesebb?

A Q3 és különösen a Q4 felület szakszerű kialakítása nem csekély időbe és munkába kerül, azaz jelentős anyag- és díjköltséggel jár. Természetszerűleg felmerül a kérdés: miért ne spórolhatnánk meg ezeket a lépéseket? ...különösen ha közel a befejezési határidő, fogytán a költségkeret, és "a Q2 fal már majdnem készen van" és "ha jól fed a festék"... Azonban a majdnem kész falat a legjobb fedőképességű festék sem fogja önmagában készre varázsolni - mert egyszerűen túl vékony hozzá.

 Mi mekkora?
A Q3 minőségű glettelés legalább 1 milliméter vastag, a Q4 minőséghez ennek többszörösével kell számolnunk. A beltéri falfesték rétegének jellemző vastagsága ugyanakkor 1 tizedmilliméter, azaz 100 mikron (1 mikron a milliméter ezredrésze). Összehasonlításképpen, az emberi hajszál kb. 50-150 mikron átmérőjű, azaz egy falra felvitt festékréteg vastagsága nagyjából megegyezik a hajszálunkéval!
Fontos tudnunk, hogy a sűrű, de mégiscsak folyékony festék ennél sokkal vastagabb rétegben meg se marad a falon. Hiába "nem akarunk spórolni" a festékkel - ha többet viszünk fel, akkor a felesleg egyszerűen megfolyik.

 

Nézzünk meg, mekkorák egymáshoz képest egy Q2 minőségben glettelt gipszkarton mennyezet elemei:

 Cemix - Gipszkarton gletteles

Amennyiben erre a felületre egyenletes vastagságú festékréteget hordunk fel, elérhetjük az egységes színt - itt például a kéket -, de egyenletes lesz-e a kapott felület megjelenése?

 Cemix - Gipszkarton gletteles

Jól látható, hogy a festékréteg mindössze kb. 100 mikron vastagsága nagyságrendileg alatta marad a szerelt falon előforduló felületi egyenetlenségeknek, amiket el szeretnénk tüntetni. Noha a festék ügyes felhordás esetén mindent beborít, a felületet képtelenség egy, vagy akár két-három festékréteggel is kiegyenlíteni, így az egyenetlenségek világosan ki fognak rajzolódni a felületen.

A Q3 minőségű glettelés elvégzése után a felületet teljesen befedi a legalább 1 mm, azaz 1000 mikron vasag glettréteg:

Cemix - Gipszkarton gletteles

Látható, hogy a vékony festégréteg, legyen bármilyen remek fedőképességű, önálló felületképzésre nem alkalmas - természetszerűleg követi a fogadófelületet. Ebben az esetetben a Q3 minőségű glettelés tökéletesen elfedi a szerkezetet és meglehetősen simára is sikeredett - de nem tökéletesen az. Az egyes glettrétegek találkozása megfelelő - azaz éppen hogy alkalmatlankodó - fényviszonyok mellett felismerhető lehet. Ha ez nem elfogadható, a felületet Q4 minőségben, azaz vastag, szükség szerint több rétegben felvitt gletteléssel kell kialakítani.

Cemix - Gipszkarton gletteles

A jellemzően 2-3 mm vastagságú glettréteggel akár súrló fény mellett is eltüntethetőek a szerkezeti illesztések. Azonban jó tudni, hogy a kész felület megítélése szubjektív - nem mindig könnyű megegyezni abban, hogy látszanak-e még az illesztések nyomai. Ezért a Q4-es felület munka- és időigényét nehéz előre kalkulálni; a glettek anyagszükségletét fajlagosan, azaz (kg / mm / m2) formátumban adjuk meg, és Q4 felületi igény esetén tanácsos a munkadíjat is a fentiek figyelembevételével meghatározni.

 Azaz lehet egy réteggel kevesebb?

Látnunk kell, hogy a rétegrendekben minden rétegnek megvan a maga funkciója, azaz ha valamelyiket elhagyjuk, akkor a rétegrend az érintett tulajdonságát részben vagy egészben elveszíti - így a Q3 és Q4 felületek átglettelése sem mellőzhető esztétikai értékcsökkenés nélkül. Az InterTOP matt beltéri falfestékek akár egy munkamenetben felhordva is alkalmasak a kezeletlen gipszkarton felületek színezésére, azonban egységesen sima felület pusztán festéssel nem képezhető.

 Kapcsolódó segédletünk

Simitoanyag termekvalaszto


 Kapcsolódó kiadványaink (kattintásra PDF formátumban letölthető):

Cemix - Glett kiadvany
Cemix - Belteri festekek kiadvany

 Kapcsolódó termékek


 Kapcsolódó cikkek


 További Cemix érdekességek