Cemix

Mindent a HBW értékről

 Mi is az a HBW érték?

A német szakirodalomban használt "Hellbezugswert", magyarul „világossági érték”, ismertebb nevén a „HBW érték”, . Ez az elméletileg 0-tól 100-ig terjedő szám egy felületről – például egy homlokzatról – a színkép látható tartományában visszavert fény százalékos arányát jelzi. Ebből következően minél kisebb, annál több fényt nyel el a kérdéses szín, azaz annál sötétebb a felület – és minél nagyobb a szám, annál világosabb. Elméletileg a HBW=0% a teljesen sötét, mindent látható fényt elnyelő felület, míg a HBW=100% – ugyancsak elméletileg – minden látható fényt visszaver.

 A HBW érték hatása a homlokzat felmelegedésére

A fény elnyelése vagy visszaverése a látványon kívül a felület hőelnyelését is befolyásolja – minél kevesebb fényt ver vissza a felület, annál sötétebbnek látjuk, és a napsugárzás hatására annál jobban felmelegszik. Ezt a hatást a felület struktúrája is felerősíti – minél erősebben strukturált a színezővakolat, annál jobban melegszik, mivel az egyszer már visszavert fénysugarak elnyelődhetnek a struktúra belsejében. (A színképben a látható fény tartományán kívül eső sugarak is közvetítenek hőt, így elsősorban az infravörös sugárzás. A felület látható színe azonban ezt közvetlenül nem befolyásolja.)

Hagyományos, vakolt homlokzat esetében a színezővakolat a napsugárzásból nyert hőt folyamatosan képes leadni a roppant hőkapacitással bíró falazatnak. Ezért a sötét színek használata hagyományos homlokzaton jellemzően nem okozza a színezővakolat-réteg veszélyes felmelegedését.

Homlokzati hőszigetelő rendszeren azonban a színezővakolat pusztán a tapaszrétegnek képes átadni a hőenergiát, amely mindössze néhány mm vastagságú. A tapaszréteg alatt elhelyezkedő hőszigetelő táblák – nevükben is jelzett módon – nagyon lassan veszik fel a hőt, így a sötét színezővakolat és a tapaszréteg tűző napsugárzás hatására rendkívüli mértékben, akár 70 °C fölé is felmelegedhet, ami jelentős alakváltozással is jár. Szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy a polisztirol táblák is olyannyira felmelegszenek, hogy a hőtágulás hatására alakváltozásuk megrepeszti a homlokzat külső rétegét – ez az úgynevezett matrac effektus, ami ellen a táblák megfelelő ragasztásával és gondos dübelezésével védekezhetünk.

Cemix - matrac effektus

A napközben felvett hőenergiát a homlokzat normál esetben az esti és éjszakai órákban, fokozatosan adja le. Azonban a napsugárzásnak közvetlenül kitett homlokzatok az időjárás egyéb viszontagságainak is ki vannak téve, így például a csapadéknak. A nyári napokon akár 70 °C fölötti hőmérsékletig is felforrósodó, vékony bevonatot egy gyors lehűléssel érkező hideg zápor percek alatt akár 50-60 °C fokkal is lehűthet, azaz a forróságban kitágult színezővakolat és a tapaszréteg néhány percen belül visszanyeri eredeti alakját – ami valószínűsíthetően rövid időn belül repedéseket okoz a bevonaton. Tehát a színválasztás, azaz a HBW érték nemcsak a homlokzat esztétikáját befolyásolja, hanem helytelenül megválasztva szemmel látható mechanikai károsodáshoz is vezethet.

 Az ideális HBW érték

A magyar épitőanyaggyártók valamennyi jelentős képviselője a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (MÉVSZ) Bevonatréteggel ellátott, többrétetű, ragasztott táblás homlokzati hőszigetelő rendszerek (ETICS-THR) kialakítása műszaki irányelvében foglalta össze a homlokzati hőszigetelések kialakításának, így a végső felületképzésnek és színezésnek szakszerű módszertanát. Az irányelv szerint – mely természetesen a Cemix álláspontját is tükrözi – a HBW értéknek mindenképpen magasabbnak kell lennie 25%-nál, és lehetőleg érje el a 30%-ot. Vegyük figyelembe, és minden érdekelt figyelmét hívjuk fel arra, hogy a MÉVSZ Műszaki Irányelvében foglaltak be nem tartásával készített THR-ekre egyik gyártó, így a Cemix sem vállal garanciát.

 Lehet valamivel sötétebb?...

Mit tehetünk, ha a megrendelő a fentiek ellenére mégis alacsony HBW értékű színt szeretne használni a homlokzati hőszigetelő rendszeren? Bár ezek az ajánlások és korlátozások műszaki szükségszerűségekből fakadnak és a garanciavállalás mellett semmiképpen sem lehet mellőzni őket, van azért néhány fogás, amivel saját szakállunkra csökkenthetjük a homlokzati hőszigetelő rendszer károsodásának esélyét.

  • Elsősorban próbáljuk meg az alacsony HBW értékű színt csak korlátozottan használni. Díszítő jelleggel, a homlokzaton betétként vagy a homlokzat egy részét kiemelő csíkban használva, magasabb HBW értékű színnel vagy színekkel körülvéve az adott homlokzati szakasz károsodásának veszélye nagyságrenddel kisebb.

  • Sokat segíthet a színezővakolat alatti tapaszréteg megerősítése, mind vastagságát, mind anyagát, mind kialakítását tekintve. Könnyű belátni, hogy minél vastagabb hőszigetelő rendszerragasztó réteggel húzzuk be a hőszigetelő táblákat, annál nagyobb hőtároló tömegen oszlik majd meg a napsugárzás okozta hőterhelés. Emellett ajánlott legerősebb rendszerragasztónk, az akár vandálbiztos homlokzatok kialakítására is alkalmas Klebespachtel használata. Különösen veszélyeztetett felületeket hálózzunk duplán, így a kétszeresen megerősített, vastagabb és erősebb anyagból készült tapaszréteggel a lehető legjobban megtámogathatjuk színezővakolatunkat.

  • Igyekezzünk az alacsony HBW értékű színeket az időjárásnak kevésbé kitett homlokzati részen, például egy erkély által védett részen használni, vagy ha lehetőség van rá, árnyékoljuk le egy előtetővel, ami a közvetlen napsugárzástól és a csapadéktól is megvédheti. A helyszíni sajátosságok ismeretében válasszunk az uralkodó széljárásnak nem kitett falszakaszt. 

Hatékonyabban védekezhetünk, ha kombináljuk a fentieket – bár a legjobb megoldás természetesen az, ha hőszigetelő rendszerre csak az ajánlásoknak megfelelő HBW értékű színezővakolatot választunk.

 HBW érték az Inspiration színkártyán

A Cemix kültéri Inspiration színkártyáján a fentieknek megfelelően feltüntetjük a HBW értékeket, ami valamennyi szín alatt megtalálható a „H” jelölés mellett:

Lb-Knauf - Inspiration szinkartya HBW ertek

A színezővakolatok műszaki sajátosságaiból adódóan a műgyanta, azaz diszperziós kötőanyagú bevonatok – így a StrukturOLA Dekor és a StrukturOLA Primo – a legellenállóbbak a hőterhelés okozta alakváltozásokkal szemben, így ezekkel hordhatjuk fel a legkisebb H értékű színeket. A szilikát és a szilikongyanta kötőanyagú - SiliconOLA, SiliconOLA Extra és SilikatOLA - színezővakolatokhoz már magasabb minimális H értéket javasolunk, míg az ásványi kötőanyagú színezővakolatok - Edelputz Extra - legkisebb H értéke (a színkártyán feltüntetett táblázatnak megfelelően) a legmagasabb. Ezeknek az ajánlásoknak a betartása a homlokzati hőszigetelő rendszer garanciavállalásának egyik feltétele.


 Kapcsolódó cikkek


 Kapcsolódó termékek