Cemix

Homlokzati hőszigetelő rendszerek javítása, felújítása 1.

A falazatokkal szemben támasztott hőszigetelési követelmények egyre szigorodnak, és ezeket a normákat önmagában gyakorlatilag egyetlen falazat sem képes teljesíteni. Így aligha meglepő, hogy a Teljes Homlokzati Hőszigetelő rendszerek (THR) néhány év alatt a környezettudatos, vagy egyszerűen csak spórolós építkezők különcségéből a homlokzatok nélkülözhetetlen alkotóelemeivé váltak. A tendencia megállíthatatlan, az építéssel pedig kéz a kézben jár a karbantartás igénye – így lesz a javítási, felújítási munkák egyre gyakoribb, megszokott alapfelülete a vakolt falazatok helyett a meglévő hőszigetelő rendszer. Mivel a THR felépítése jelentősen más, mint a szigeteletlen falazatoké, a karbantartási munkák természetesen másféle anyagokat és technológiákat kívánnak meg.

Lokális sérülések, hibák (esztétikai / műszaki) javítása

A lokális sérülések és hibák a homlokzat egy jól körülhatárolható, viszonylag kicsiny területén jelentkeznek. A legegyszerűbb esetben az egyébként hibátlanul működő THR-t valamilyen külső behatás éri, ami kisebb-nagyobb sérülést okoz:

Cemix - THR lokalis serules

A behatás helyén akár a rendszer teljes keresztmetszete megsérülhet. Ebben az esetben:

 • a hőszigetelő tábla,

 • az üvegszövet háló

 • az indítóprofil

 • és természetesen a ragasztó- és tapaszréteg, valamint a színezővakolat is károsodott, és a szakszerű javításnak a sérült rész lebontására, és a fenti elemek helyreállítására is ki kell terjednie.

Cemix - THR lokalis serules

A sérülésnél bonyolultabb eset, ha a lokális hibát szakszerűtlen kivitelezés okozza, amivel jellemzően a különös figyelmet igénylő csomópontoknál illetve speciális homlokzati elemeknél találkozhatunk – a leggyakrabban a nyílászárók körül. Ezekben az esetekben a javítás során el kell végezni a hibás csomópont feltárását és szakszerű kivitelezését, ideértve az esetlegesen hiányzó különleges kiegészítők (pl. cseppentőprofil, dilatációs profil) elhelyezését is.

Cemix - THR kivitelezesi hiba

 

Rendszer keresztmetszet szükség szerinti javítása

 • Sérült / hibás elemek eltávolítása

 • Csomópont szakszerű kialakítása, ha szükséges

 • Szigetelőanyag pótlása, ha szükséges

 • Kiegészítők pótlása, ha szükséges

 • Tapaszolás és hálózás pótlása, ha szükséges – átfedés biztosításával!

A fenti lépésekkel és a THR eredeti specifikációjának megfelelő anyagok használatával a THR szakszerűen újjáépíthető a sérülés helyén. Hátravan még azonban a felületképzés és a színezés, amelyeket természetesen úgy kell elvégezni, hogy a friss felület se struktúrájában, se színében ne üssön el a szomszédos, nem javított felületektől – lehetséges ez egyáltalán?

Cemix - THR foltszeru javitas

Ne lepődjünk meg, ha ilyen lesz az eredmény…

A gyakorlatban a foltszerű javítás struktúrája nem dolgozható össze esztétikusan a meglévő felület struktúrájával, és a színezéshez sem garantálható olyan anyag, ami teljesen megegyezik a meglévő felület színével. Ezért:

 • Homogén felület csak teljes (élekkel határol) felület áthúzásával képezhető

 • Homogén színezés csak teljes (élekkel határol) felületen végezhető

Mivel a THR keresztmetszetének helyreállítása elvégezhető lokálisan, de a felületképzés és a színezés nem, ezért egy lokális hiba is jellemzően egy teljes felületen igényel felületképzést. Sima és egyenletesen nedvszívó köztes alapfelület kialakítása nélkül semmiképpen se hordjunk fel új színezővakolat-réteget, mivel így nem biztosítható se a megfelelő tapadás, se az egyenletes és esztétikus szín és struktúra a homlokzaton. Erre a célra a Cemix a Renti és Renti Fein javítóhabarcsokat ajánlja.

A Renti titka optimalizált kötőanyag-összetételében rejlik:

 • Diszperzió: Kiemelkedően jó tapadás

 • Cement: Nagy szilárdság és ellenállóképesség

 • Szálerősítés: Repedésmentesség

 • Mész: Könnyű felfordás, krémes állag

Cemix - Renti javitohabarcs

A fehér színű, szálerősített Renti habarcs kiváló tapadási és repedésáthidalási tulajdonságainak köszönhetően felhasználható eltérő alapfelületek homogenizálására. Ezért nemcsak a THR lokális sérülésének kijavítására alkalmas, de az élekkel határolt régi alapfelületre (az érintett falfelületre) vékony rétegben felhordva kiváló alapfelületet képezhetünk a teljes felület újraszínezésére - azaz felhordhatjuk az új színezővakolat-réteget.

Az egyes felületeket érő eltérő fényviszonyok miatt a szemmel látható struktúra és színérzet minden felületen kismértékben más, így a szakszerűen javított rész harmonikusan illeszkedhet be a teljes homlokzatba.

Természetesen a Renti javítóhabarcsok új építésnél, illetve a hőszigetelő táblák sérülésével nem járó felületi hibák - pl. jégverés nyomainak - kijavítására és nem THR-en végzett javítási munkák során is felhasználhatóak. A Renti 2-10 mm rétegvastagságban, míg a finom szemcséjű Renti Fein 0-5 mm rétegvastagságban alkalmazható.

Cemix - javitas Rentivel