Cemix

Homlokzati hőszigetelő rendszerek javítása, felújítása 2.

A Teljes Homlokzati Hőszigetelő Rendszer (THR) átfogó sérülései és hibái jellemzően valamelyik rendszerelem szakszerűtlen kivitelezésének következtében lépnek fel. 

Cemix - THR felepitese

Előfordul azonban, hogy a gyakorlati kivitelezés során egyetlen hibát sem követünk el, a hőszigetelés mégis halálra van ítélve. Az alábbiakban áttekintjük annak lehetséges következményeit, ha a választott rendszert nem felel meg a műszaki vagy jogszabályi követelményeknek, vagy a rendszer telepítését nem előzi meg a szükséges előkészítés.

 

1. Nem megfelelő tervezés: műszaki vagy jogszabályi alkalmatlanság

A rendszer műszaki alkalmatlanságát okozhatja, ha nem összeillő rendszerelemeket választottunk, amelyek nem képesek együtt dolgozni - például ásványgyapot táblákhoz nem megfelelő rendszerragasztót alkalmaztunk. Ugyanilyen súlyos problémákat okozhat, ha a rendszer elemei ugyan egységesek, de nem felelnek meg az épületnek, a körülményeknek és a használati módnak. Ennek következtében a THR-t szinte bárhol és bárhogyan károsodhat, sőt, az épületben egyéb problémák is felbukkanhatnak. Például párazáró táblák és / vagy színezővakolat alkalmazása egy nedvességtől terhelt falazaton óhatatlanul a falak folyamatos ázásához, ezzel a lakókomfort olyan mértékű romlásához vezet, aminek helyrehozatala a THR lebontása nélkül aligha lesz lehetséges. Az ehhez hasonló kellemetlenségeket elkerülhetjük, ha a célra kifejezetten megfelelő, teljes Thermosystem rendszert vásárolunk. Indokolt esetben, műszakilag összetett vagy problémákat felvető homlokzat esetén célszerű előzetesen a Cemix szakvéleményét is beszerezni.

A jogszabályi követelményekkel kapcsolatos hiányosságoknak legalább ilyen súlyos következményeik lehetnek. Egylakásos családi házakra kevesebb, a többlakásos, többemeletes társasházakra annál több előírás vonatkozik, amelyeket a hatóságok gyakran ellenőriznek is a kivitelezés során, akár feltárásos vizsgálattal is. Mindenképpen átfogó hibának kell tekinteni például, ha a rendszer nem rendelkezik a szükséges NMÉ (Nemzeti Műszaki Értékelés) engedéllyel – hiszen ekkor el sem kezdhettük volna a kivitelezést –, illetve ha a THR telepítése során nem tartottuk be például a tűzvédelmi előírásokat. Ezek közül talán a legismertebb (de semmiképpen sem az egyetlen!) a homlokzati nyílások és nyílászárók fölött kötelezően beépítendő tűzvédelmi sávokra vonatkozó szabály:

Cemix - THR tuzvedelmi sav

Nem lehet kérdés, hogy ezeknek az utólagos beépítése hatalmas költséggel és időveszteséggel járhat, nem beszélve annak a következményeiről, ha a tűzvédelmi követelmények be nem tartásával épített lakóépületben valóban tűzeset történik.

A meglévő, ám hibásan működő, vagy jogszabályt sértő rendszer diagnosztizálása és a javítás technológiájának kidolgozása mindenképpen szakembert igénylő feladat, amivel - csakúgy, mint az összetettebb hőszigetelések megtervezésének kérdéseivel - legcélszerűbb a Cemix szakembereihez fordulni.
Cemix - Epuletdiagnosztika

Helyszíni mintavétel a Cemix épületdiagnosztikai vizsgálata során

 

2. Nem megfelelő előkészítés

A THR kivitelezése előtt mindenképpen meg kell győződnünk róla, hogy a homlokzat alapfelülete megfelelő állapotban van a ragasztóréteg fogadására. A megbízható alapfelület a THR biztonságos működésének alapja, és a meglévő épületek hőszigetelése során lényegesen több problémánk lehet a hordképesség biztosításával, mint az új falazatokra történő kivitelezésnél.

Külön kockázatot jelent, hogy

látszólag hibátlan vakolatokról is kiderülhet, hogy a THR fogadására teljesen alkalmatlanok.

Ennek oka, hogy a felújítás során THR-rel ellátandó alapfelületek legtöbbször a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években, a mai követelményekhez nem fogható anyagokból és technológiákkal készültek. A homlokzat befejező rétegeként burkolófelületnek szánták őket, és ennek a célnak általában tökéletesen megfelelnek – azaz megbírják a saját súlyukat, és ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Azonban építésük idején fel sem merült, hogy valamikor fogadófelületként tekintenek majd rájuk, azaz egy homlokzati hőszigetelő rendszert ragasztanak a felületükre, és nemcsak ennek puszta tömegét kell megbírniuk, hanem a szél szívóhatását is el kell viselniük. Ezért a látszólag szilárd, akár negyven éve stabilan álló vakolatok esetében sem meglepő, ha a THR kivitelezése után már középtávon sem képesek ellenállni a nagyságrendileg megnövekedett terhelésnek. 

Cemix - tapadoszilardsag meres

A felület tapadásának ellenőrzését elsősorban műszerrel végezzük, azonban ez nincs mindig kéznél

A műszeres vizsgálat kiváltására a Cemix a kiváló tapadású Renti javítóhabarccsal végzett próbát ajánlja. A művelet igen egyszerű: a megtisztított felületen egy néhány tenyérnyi területen ágyazzunk be üvegszövet hálót javítóhabarcsba úgy, hogy a háló fele kilógjon. A Renti megkötése után – célszerűen másnap – ragadjuk meg a hálót, és próbáljuk meg kitépni a habarcsból. Ha a háló elszakad, vagy a Rentiből ki tudjuk tépni, akkor a felület kellően erős a ragasztóréteg fogadásához – azonban ha a háló kiszakítja a felületből az alapvakolatot, akkor az semmiképpen sem alkalmas a THR felépítésére. Sok esetben az eredmény azt jelzi, hogy indokolt a vakolatréteg teljes eltávolítása. 

Cemix - Renti proba

Renti próba eredménye - nem megfelelő alapfelület

Cemix - Renti proba

Renti próba eredménye - megfelelő alapfelület

Noha a MÉSZ THR előírásai szerint eltekinthetünk a dübelezéstől, ha az alapfelületen – szükség esetén szakszerű előkészítés után – helyszíni vizsgálattal legalább 0,08 N/mm2 tapadószilárdság igazolható, a vakolatréteg lehetséges hibái olyan sokrétűek, hogy még sikeres Renti próba esetén is javasolt a meglévő homlokzatra szerelt THR dübelezése. Nem igazolható például a tapadószilárdság a teljes homlokzaton (miután a vakolat helyenként is meggyengülhetett), hiszen próbát csak helyenként végezhetünk – ezért mindenképpen ajánlott a dübelezéssel biztosra menni.

Cemix - THR stabilitas vesztes
Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy ahol egy munkafázist szakszerűtlenül végeznek, ott jellemzően a kivitelezés többi részével is akadnak problémák. Figyeljük meg, hányféle kivitelezési hiba jelentkezik ezen a károsodott homlokzaton:

 

  • rosszul előkészített alapfelületről árulkodik, hogy a ragasztópogácsák helyenként letépték a falról a meglévő vakolatot

  • a ragasztásnál nem követték a pont-perem módszert, és a ragasztott felület elmarad a minimális 40%-tól

  • valamint dübelezésnek nyoma sem látszik (!)

Ez a három hiba együtt gyakorlatilag garantálta, hogy a homlokzat stabilitása előbb-utóbb megbomlik, ezért a megmaradt rész mindenképpen teljes felújítást igényel.

A THR elemeit érintő hiányosságokról és következményeikről a következő részben lesz szó.