Cemix

Homlokzati hőszigetelő rendszerek javítása, felújítása 3.

Cemix - THR felepitese

A Teljes Homlokzati Hőszigetelő Rendszer (THR) átfogó sérüléseinek és hibáinak oka jellemzően valamelyik rendszerelem szakszerűtlen kivitelezése. A leggyakoribb hibaforrások az alábbiak:

 

1. Hőszigetelő táblák nem megfelelő ragasztása

A hőszigetelő táblák nem szakszerű rögzítése az egyik leggyakoribb, és egyben a legveszélyesebb hiba. A leszakadó táblák a hatalmas anyagi káron túl komoly veszélyt jelenthetnek. Ráadásul ha a ragasztás nem megfelelő rendszerragasztóval vagy nem szakszerűen (a legalább 40% fedést nem betartva) készült, ez később a táblák lebontása nélkül már nem is pótolható. Ilyenkor az egyetlen lehetőségünk a rendszer megmentésére az utólagos átdübelezés olyan dübelekkel, amelyek képesek ellenállni a THR teljes súlyából fakadó terhelésnek - ennek meghatározása természetesen szakembert igénylő feladat.
Cemix - leesett THR tabla

 

Természetesen ha a tapaszréteg és a színezés már elkészült, akkor a THR felületét újból ki kell alakítanunk. Ez jelentős költséggel jár, de ne feledjük: a homlokzaton még fenn levő, de kérdésesen rögzített rendszer valóságos időzített bomba, ezért semmiképpen se hagyjuk a sorsára!

Ritkábban okoz gondot a táblák helytelen felrakása – például előfordul, hogy a szuper biztonságos rögzítés érdekében a táblák éleit is megkenik rendszerragasztóval. Mondanunk sem kell, a rendszerben így katasztrofális hőhidak képződnek (amellett, hogy a rögzítés sem lesz hatékonyabb), és a hőszigetelő-képesség ezzel a táblaréteggel nem lesz biztosítható. Az új táblaréteg felszerelése gyakorlatilag egy új rendszer kialakítását jelenti.

 

2. Helytelen dübelezés

Normális esetben a dübelezés kiegészíti a ragasztásos rögzítést, míg szélsőséges esetben akár a hőszigetelő táblák mechanikai rögzítésének nagyobb része is a dübelekre hárulhat. Ez különösen akkor fordulhat elő, ha utólagosan dübelezzük át a táblákat – a dübelezés nagy előnye a ragasztással szemben, hogy akár utólag is elvégzhetjük (a szükséges felületképzési munkák elvégzése mellett). Mindenképpen a hőszigetelő anyaghoz és a falazathoz is megfelelő dübeleket válasszunk, és a furatokat pontosan készítsük el – adott esetben a gyártó szakemberei által végzett dübelkihúzási próbára is szükség lehet.
Cemix - Dubelkihuzasi proba

 

Cemix - THR stabilitas vesztes
Noha az utóbbi időben sorra dőlnek a szélsebesség rekordjai, a jól felépített és az ajánlásoknak megfelelően ragasztott és dübelezett THR-nek a szél szívó hatásának ellen kell állnia. Ha ez mégsincs így, annak akár katasztrofális következményei is lehetnek, ezért különös figyelemmel kell lennünk minden gyanús jelre.

 

Így például nem kielégítő dübelezésre utal, ha erős napsugárzás hatására a hőszigetelő táblák hőmozgása látható nyomot hagy a homlokzaton, illetve akár tönkre is teheti a THR fedőrétegét. Ilyen esetben haladéktalanul tegyünk lépéseket a THR mechanikai rögzítésére – kár megvárni, hogy a nem kielégítő rögzítés stabilitás-vesztéshez vezessen, azaz a hőszigetelésünket lefújja a szél a homlokzatról.
Cemix - homozgas a homlokzaton

 

3. Hibás hálóágyazás 

Gyakori hiba, hogy a fedőréteg üvegszövet hálóját szakszerű beágyazás helyett a száraz táblákra fektetik, majd átkenik a rendszerragasztóval. Az eredmény kívülről ugyanúgy néz ki, mint a helyesen elkészített felület, sőt, nagyjából ugyanannyiba is kerül – azonban az ilyen „pamacsolt” réteg hosszabb távon saját súlyát sem képes megtartani. Ezért természetesen újabb ragasztóréteget sem vihetünk fel rá, így az új réteg képzése előtt el kell távolítani.
Cemix - haloagyazas hiba
Megfelelő hálóágyazás esetén is gondoskodnunk kell az előírt rétegvastagsáról. A túl „sovány” fedőréteg megjelenése előbb-utóbb sokat romlik majd, és az esetleges behatásoknak sem képes hosszú távon ellenállni. A szemmel látható jégkár arra utal, hogy az üvegszövet háló beágyazása nem megfelelően vagy nem odaillő anyaggal történt.
Cemix - fedoreteg hiba

4. Hibásan felhordott alapozó és színezővakolat

A színezővakolat a falazat legkülső rétegeként védi a teljes falazatot az időjárás viszontagságaitól és egyéb behatásoktól, és együtt is dolgozik vele – ezért is tekintjük pusztán esztétikai bevonat helyett a THR szerves részének. Nem megfelelő megválasztása vagy nem szakszerű alkalmazása komoly károkat okozhat, így például a gyártói előírásoknál hidegebb körülmények közt (jellemzően +5 °C alatt) végzett felhordás látványos, el nem takarható esztétikai hibákkal járhat. Az átfogóan hibás színezővakolat csak az épület újbóli felállványozása mellett, a homlokzat nagy költséggel járó újraszínezésével javítható.

A színezővakolatnak ellen kell tudni állni a környezeti hatásoknak. A megfelelően megválasztott színezőréteget nem károsíthatja a csapóeső - amennyiben ez mégis megtörténik, a javítás során használjunk ellenállóbb színezővakolatot (pl. StrukturOLA Dekor, SiliconOLA, SiliconOLA Extra).

A közvetlen napsugárzásnak kitett felületeken kerülni kell a homlokzat túlzott felmelegedését, ezért itt ne használjunk túlzottan sötét színeket! A Cemix Inspiration színkártyáján megtalálható a színek világossági tényezője, és tájékoztatás arról, hogy az adott szín melyik színezővakolathoz és milyen mértékű közvetlen napsugárzáshoz ajánlott. 

Cemix - Inspiration szinkartya

Amint látható, a hibás tervezés, nem megfelelő előkészítés, a rosszul megválasztott anyagok és a szakszerűtlen kivitelezés a THR minden rétegében problémát okozhatnak, vagy olyan szintre csökkenthetik a THR ellenállóképességét, hogy különösen erős terhelés nélkül is átfogó hibák jelentkezhetnek. Ha meg is előzzük a nagyobb bajt, és problémás hőszigetelésünket még annak tönkremenetele előtt kijavítjuk, a THR belső rétegeiben gyökerező hibák javításának költsége nem sokkal maradhat el egy teljesen új rendszer kiépítésének költségétől.

Mivel ez olyan befektetés, amivel még mindig csak egy régi rendszert újítunk fel, azonban költségei egy újjal vetekednek, érthető, hogy az ilyen beruházásokat ritkán végzik szívesen. A Cemixaz átfogó hibákat nyögő rendszerek javítására, illetve a régi rendszerek felújítására kifejlesztett egy komplex megoldást, amelyet hamarosan bemutatunk.