Cemix

Medence rétegrendi javaslat

Valamennyi medence építésénél kulcsfontosságú a vízzáró vasbeton medencetest kialakítása, a felületek megfelelő tapadása és az alkalmazástechnikai előírások betartása, továbbá számos tényezőt figyelembe kell vennünk az anyagok és a technológiák kiválasztása során: Kültérben vagy beltérben lesz a medencénk? Természetes édesvízzel, termálvízzel vagy klórozott, vegyileg kezelt vízzel töltjük fel?

 TIPP
Termálvizes vagy egyéb speciális igényű medence építése előtt vegye fel a kapcsolatot a Cemix szakembereivel!

 

Az alábbiakban a leggyakrabban használt, kültéri, vezetékes vízzel feltöltött medencéhez szükséges rétegrendi kialakítást ismertetjük.

Egyre nagyobb teret hódítanak az Epoxy kötőanyagú fugázóanyagok, melyek műszaki paraméterei és kémiai ellenállóképessége hatványozottan jobbak a hagyományos cementalapú fugázóanyagokénak. A drága burkolólapok alkalmazása mellett, illetve a magas kivitelezési költségek figyelembevételével alkalmazásuk könnyen indokolható, hiszen a többszörös élettartam és a minimális karbantartási igény biztosan ellensúlyozza a némileg magasabb beruházási költséget.

 TIPP
A medenceépítésre vonatkozó MSZ 15233:2012-es szabvány alapján a medence oldalfala és aljzata csak vízzáró és repedésmentes, minimum 25 cm vastag vasbeton fal- és 30 cm vastag vasbeton padlószerkezetből állhat. A gyakorlatban a kisebb medencék sokszor kevésbé igényes műszaki megoldással, például kibetonozott zsalukő falazatokkal készülnek. Noha a szabvány betartása mindenképpen ajánlott, és a nem vízzáró szerkezet alkalmazása mindenképpen kerülendő, a tapasztalatok szerint ha tartószerkezetileg megfelelően épített a fogadószerkezet (nem következik be elmozdulás, szerkezeti repedés), a bemutatott rétegrendi kialakítással biztosítható a medence használhatósága. Ilyen esetben a kenhető vízszigetelést plusz 1-2 rétegben vigyük fel!

 Kapcsolódó kalkulátorunk

Hidegburkolási kalkulátor: A burkolás mindig egy örömteli esemény akár felújítunk, akár új épületet építünk.A szem a csempét látja, viszont a hosszú távú minőség a csempe alatt felhasznált anyagokon múlik.

 Kapcsolódó kiadványunk


 További Cemix érdekességek