Cemix

Extra nagy burkolólapok ragasztása

Egyre gyakoribb az építészeti, belsőépítészeti gyakorlatban a nagy (>90 cm), illetve akár extra nagy (>150 cm) hidegburkolati lapok alkalmazása. Ezek elhelyezése a korábbiakban megszokott technológiáktól eltérő, speciális tudást, eszközöket és segédanyagokat igényelnek. 

De mik is azok a speciális eszközök, amelyekre szükség lehet egy ilyen feladathoz? Első lépésként a lapok biztonságos mozgatását  kell biztosítani, melyhez elengedhetetlen a vákuumos lapemelő, illetve hordozókeret használata. A lapok megmunkálásához, méretre vágásához stabil, sík munkafelületre van szükség, mely célra szerelőasztal  használható. A hagyományos anyagú burkolóelemek vágását csempevágóval lehet elvégezni, az extra nagy, akár 3 m oldalhosszúságú és 3-5 mm vastag elemek darabolásához azonban gyakran speciális kertlivágót és úgynevezett roppantót célszerű alkalmazni. A lyukak, idomok kivágásához csak a legmagasabb minőségű gyémánt korongokat és tárcsákat használjuk! A lapok illesztésénél a pontos elhelyezés érdekében szintező ékek vagy csavaros szintezők alkalmazása mindenképp javasolt, hiszen ekkora méretnél az egymás melletti lapokat másképp nem lehet tökéletesen síkba elhelyezni.

A speciális eszközökön kívül érdemes áttekinteni az extra nagy lapok burkolásának fontosabb lépéseket és a javasolt segédanyagokat. Megfelelő tapadást csak pormentes felületen lehet biztosítani, ezért a felületek ellenőrzése és portalanítása minden munkafázisban elkerülhetetlen. Lényeges szempont még, hogy sík és stabil legyen a fogadófelület, amelynek kiegyenlítéséhez oldalfal esetében javítóhabarcsot (Renobet), padló esetében pedig aljzatkiegyenlítőt (Nivoplus 3-15) kell használni. A felület síktartásának minimális követelménye a Q3-as minőségi besorolás, mely 2 mm / m eltérést enged meg.

A nagy lapok ragasztásához – különösen függőleges felületek esetén – szálerősített és emelt diszperzió tartalmú, tehát jól tapadó anyagokat érdemes felhasználni. Kizárólag az alakváltozásra képes ragasztók jöhetnek szóba (S1 Flex / S2 Flex), mert hosszútávon ezek viselik el a fal- vagy padlófűtés okozta hőingadozásokat. Mind a lapok hátoldalát, mind a fogadófelületet el kell látni a ragasztóréteggel, amit speciális fogazású glettvassal javasolt felvinni. Itt figyelembe kell venni, hogy csak a kettős kenés biztosítja a megfelelő ragasztómennyiséget és vastagságot.

A lapok illesztésénél a megfelelő fugahézag (min. 5 mm) kialakítására is ügyelni kell. Az extra nagy burkolóelemek fugázásához a tartósan rugalmas fugázóanyagok (EpoxiCol 2K) számítanak ideális megoldásnak.

 

Nagy lap lerakás

1. RÉSZ

2. RÉSZ