Cemix

Otthoni megoldások - Külső rögzítés homlokzati hőszigetelő rendszerekre

Lb-Knauf

Legyen szó meglévő hőszigetelésről vagy újonnan készülő Thermosystem rendszerről, a homlokzatra történő rögzítésre szolgáló dübelek kiválasztásánál már előzetesen tisztában kell lennünk a felszerelni kívánt tárgy súlyával és méreteivel. A tárgyakat és dübeligényüket már a hőszigetelés tervezésekor célszerű minél pontosabban felmérni - hiszen ha a jól bevált "tipli + csavar" kombinációval próbálkoznánk, a kellemetlenebbik módon tapasztalnánk meg, hogy a hagyományos felépítésű rögzítőelemek a hőszigetelő tábla anyagában egyszerűen használhatatlanok. Ha polisztirolban vagy kőzetgyapotban alkalmazzuk őket, a  tömör vagy üreges falazóanyaghoz tervezett dübelek közül még a legjobb minőségűek sem képesek ellenállni említésre méltó terhelésnek.

 

A különböző felületi ragasztók használata nem ajánlott, mivel a kötés a ragasztandó tárgy és a THR legkülső rétege, azaz a színezővakolat között jön létre, amit természetesen nem arra méreteztek, hogy például korlátok terhelését is elviselje.

 Rögzítés a hőszigetelő rétegbe

A hőszigetelő rétegbe történő rögzítés előnye, hogy a rögzítőelem nem hatol át a szigetelésen, így nem keletkezik hőhíd. A probléma természetesen az anyag teherbírásával van - viszont számíthatunk a színezővakolat alatti, hálózással megerősített alaprétegre. Ez a rendkívül erős réteg elbír ezt-azt - ha megfelelő rögzítőelemet használunk. A spiráldübeleket a polisztirol szigetelőanyagba hajtjuk be, azaz gyorsan szerelhető, hőhídmentes rögzítéssel számolhatunk.
Cemix - Spiraldubel

 

A spirádübelek kiválóan alkalmazhatóak könnyű vagy több példányban alkalmazva közepes súlyú tárgyak, például kültéri lámpák vagy postaládák rögzítéséhez. Azonban ahogyan a kivitelezésben gyakran tapasztaljuk, ott lesz könnyebb dolgunk, ahol az emberi tényezővel nem kell számolnunk…
Cemix - kulso rogzites THR-re

 

Egy ajtó fölött elhelyezett lámpa és egy postaláda súlya egyaránt egy kilogramm alatt marad, azonban előbbihez nem férnek hozzá a járókelők. Ha az utóbbi például egy társasház bejárata mellett található, akkor szinte borítékolható, hogy az önmagában szinte súlytalan postaláda ajtaját előbb-utóbb sikerül majd úgy megrángatnia egy 50-100 kg súlyú személynek, hogy ugyanazok a dübelek, amelyek a 2,5 méter magasan elhelyezett lámpát évtizedekig biztonságosan tartják a helyén, mindenestül kiszakadnak majd a hőszigetelő rendszerből.

 Rögzítés a teherhordó falazatba

Ha nagyobb terhelésnek kitett tárgyat kívánunk rögzíteni, a spiráldübelek már nem lesznek megfelelőek – ugyancsak komolyabb eszközre van szükség a fogantyúk, korlátok, kapaszkodók, vagy önmagukban is nehéz tárgyak rögzítéséhez. Ilyenkor a rögzítőelemet a hőszigetelő rétegen áthatolva a teherhordó falazatba kell lehorgonyoznunk. A hagyományos dübelekbe ágyazott, megfelelően hosszú csavar teherbírása ugyan megfelelő lehet, de a csavar fémteste hőhidat képez, amit szerencsésebb elkerülni. Ilyenkor a hőhídmentes rögzítődübelek jelentik a megoldást, amelyek bármilyen hőszigetelő anyagban - azaz inkább bármilyen hőszigetelő anyagon keresztül - alkalmazhatóak.
Cemix - hohidmentes rogzitodubel

 

Cemix - kulso rogzites THR-re
A spiráldübelekkel ellentétben a hőhídmentes rögzítődübelek áthaladnak a hőszigetelő lemezen, és a falazat teherhordó részében készített furatba ágyazzuk be őket. Teherbírásuk így felveszi a versenyt a THR rögzítő dübelekével, viszont speciális kialakításuk révén könnyedén csatlakoztathatjuk hozzájuk a felszerelni kívánt tárgyakat.

 

 TIPP
Legyünk tekintettel a különleges igényekre is, hiszen előfordulhat, hogy a házhoz olyan szerkezet csatlakozik, amelynek a megbontása speciális szakértelmet vagy jogosultságot igényel – például olyan elektromos kábel, amelyet nem tudunk áramtalanítani. Ha ezzel a problémával csak a kivitelezéskor szembesülünk, könnyen születhet olyan megoldás, amelyre a legkevésbé sem lehetünk majd büszkék…
Cemix - dubel hiba

 Kapcsolódó cikkeink

 Kapcsolódó kiadványaink (kattintásra PDF formátumban letölthetőek):

Cemix - Thermosystem
Cemix - Termekkatalogus

 További Cemix érdekességek