Cemix

Otthoni megoldások - Betonjavítás ReCon termékekkel

Lb-Knauf

Beton - főnév, de melléknévként is használjuk, ha egy erős, kemény, szinte kikezdhetetlen dolgot szeretnénk jellemezni. Valóban, a beton (és a vasbeton) amellett, hogy kivitelezése egyszerű, nagyon ellenálló, nem is drága, és alacsony karbantartás-igényű építőanyag. Azonban a beton csak strapabíró, nem sebezhetetlen, és ha mégis gondozni kell, a hagyományos segédanyagok nem megfelelőek! A betonszerkezetek felújításához speciális, erre a célra tervezett anyagokra van szükség, mint például a szakembereknek igényeit is kielégítő Wall System Recon termékcsalád.

De mi szükségünk lenne a különleges felhasználásra tervezett javítóhabarcsokra otthon? 

Cemix - Betonjavitas

 Beton a lakásban és a ház körül

A beton és a vasbeton a legtöbb épületben megtalálható (például a födémekben), noha alacsony karbantartás-igénye révén ritkán szorul gondoskodásra. Azonban ahol a szerkezet közvetlenül vagy majdnem közvetlenül ki van téve az elemeknek, fel kell készülnünk a problémákra. Ilyenek a rendszerint betonból készült erkélyek, a társasházak függőfolyosói, illetve a panelházak szerkezetének külső, kitett részei. A ház körüli veszélyeztetett építmények a kerítéslábazatok, autófelhajtók, medencék illetve bármilyen más, annak idején szakszerűtlenül elkészített betonszerkezet.

Cemix - Betonkonzol

 Mi okozza a beton sérüléseit?

Cemix - Betonkorrozio

A legtöbb betonban található valamilyen vasalat. A helyesen méretezett és szakszerűen kivitelezett vasbeton szerkezetekben a betonréteg nemcsak a fizikai sérülésektől védi a betonacélt, hanem a levegőtől és a nedvességtől is. Az acélbetétek szempontjából ideális pH érték 12-13, azonban a levegőben található szén-dioxid behatol a betonba, karbonátosodást okoz és a beton pH értéke 9-re csökkenhet - ami ideális körülményeket teremt a betonacél korróziójához.

Ezt a hatást súlyosbítják a méretezési problémák (régen a szükségesnél sokkal kisebb betonfedéseket alkalmaztak), a nem megfelelő minőségű (sokszor házilag kevert, a bedolgozás során felvizezett) beton illetve a minden betonszerkezetet fenyegető mechanikai sérülések (hiszen a beton csak kemény, de nem sebezhetetlen).

 Milyen anyagokat használhatunk a javításhoz?

A szerkezeti javítóanyagokat az MSZ EN 1504 szabvány alapján minősítik; legalább a szerkezet szilárdsági értékeit teljesíteniük kell, továbbá összetételük megvédi a szerkezetet a CO2 behatolás ellen és helyreállítja a szerkezet PH értékét. A hagyományos javítóhabarcsok nem teljesítik ezeket a követelményeket, ezért ezeket betonszerkezetek esetén csak felületi, esztétikai javításokra használhatjuk.

Az MSZ EN 1504-3. rész: „Szerkezeti és nem szerkezeti javítás” szabvány négyféle javítóanyag kategóriát tartalmaz R1-től R4-ig, amelyeknek 13 különböző vizsgálatnak és követelménynek kell megfelelniük. A követelmények alapján az R1 és R2 kategória nem szerkezeti javító, míg az R3 és R4 kategória szerkezeti javítóanyagnak minősül. A Recon termékcsalád CT-Max, CT-Mix, CT-Max T, Kontakt CT temékei R3-as kategóriájú javítóanyagok, vagyis szerkezeti javításokra is alkalmazhatók.

Cemix CTMax
Cemix CTMax
 TIPP
A javítóanyag szabvány szerinti besorolását a teljesítmény-nyilatkozatban és a csomagoláson is fel kell tüntetni. Vásárláskor a CE jelölés alatt könnyen ellenőrizhetjük, és mindenképpen ellenőrizzük is, hogy betonjavításhoz megfelelő, azaz EN 1504 szerint minősített anyag van-e a zsákban!
Cemix / Lb-Knauf - CE

Az MSZ EN 998 - Falszerkezeti habarcsok szabvány alapján minősített javítóanyagok elsősorban a felületi, kozmetikai hibák korrigálására és a síkpontosság beállítására használhatóak. Ilyen anyaggal ne végezzünk komolyabb javítást!

Cemix / Lb-Knauf - CE

 

 A betonjavítás lépései

 • Távolítsuk el a sérüllt, fellazult és a betonacél rozsdájával szennyezett részeket. Pormentesítsük a felületet. 
 • Vigyük fel a Kontakt CT tapadóhidat. Ezzel a kellő tapadást és korrózióvédelmet egy lépésben biztosítjuk.
 • Még a tapadóhíd nedves állapotában hordjuk fel a CT-Max durva javítóhabarcsot. 
 • A kijavított felületet CT-Mix simítóval zárjuk le.

 

 A Cemix Recon CT rendszer előnyei

 • magas tapadó-, kezdő- és végszilárdság párosul könnyű feldolgozhatósággal 
 • az acélbetétek szempontjából ideális pH (12-13)
 • komplex, méretezett rétegrend ezáltal a károsítók jelenléte jelentősen lecsökkenthető, időtálló szerkezetek
 • a műszakilag helytálló, tervezett helyreállítással költséghatékony szerkezetek hozhatóak létre, mert javítani mindig gazdaságosabb, mint a teljes csere
 • a legkülönbözőbb ásványi felületek helyreállítására alkalmazható (beton, vasbeton, kerámia falazat, természetes kőből készült felületek stb.)

 

 Különleges rendszerelőnyök

A fentieken túl a Recon CT rendszer extra tulajdonsága, hogy több munkafázis összevonható, ezáltal idő és költség takarítható meg.

 • Acél korrózió védelem és tapadóhíd egy lépésben a Kontakt CT-vel

Az acélbetéteket a javítás során feltétlenül el kell látni korrózióvédelemmel. A Recon rendszer használatával nem szükséges külön korrózióvédő anyagot felhordani az acélbetétekre; a Kontakt CT tapadóhíd ellátja a korrózióvédő funkciót.

 • CT-Max, CT-Mix anyagokkal a szerkezetjavítás az esetleges lejtésképzéssel együtt kivitelezhető! (A CT-Max szerkezeti javítóanyag az esztrichekre vonatkozó szabvány alapján is minősített, besorolása CT C70 F7.)

Lejteskepzes

 • Fej fölötti munkavégzést könnyíti meg a CT-Max T, mely tixotróp, azaz állékony javítóhabarcs és akár 5 cm vastagságban is felhordható egy rétegben!

 

 Kapcsolódó segédletünk (kattintásra PDF formátumban letölthető):

Javitoanyag termekvalaszto


 Kapcsolódó kiadványunk (kattintásra PDF formátumban letölthető):

Cemix - ReCon kiadvany

 Kapcsolódó termékek


 Kapcsolódó cikkek