Cemix

Speciális vakolat hatalmas hőtároló képességgel

Mit jelent ez?

A régi építészeti megoldásoknál a vastag falak biztosították a hőtároló tömeget. A modern építészet könnyű, vékony és helytakarékos megoldásai (korszerű, hőszigetelő blokkos falazóelemek, pórusos szerkezetek) viszont oly mértékben csökkentik a hőtároló képességet, ami szükségessé teheti annak más módon történő pótlását.

A Thermo °Comfort vakolat hőtároló képessége kiemelkedő, hiszen hőmérsékletváltozás nélkül, csupán a benne lévő fázisváltó anyag olvadása révén egy centiméteres vastagság mellett négyzetméterenként 60-70 Wh energiamennyiség tárolására képes. 2-3 cm vastagságban alkalmazva egy 10-15 cm vastag betonfal vagy egy 15-20 cm vastag tömör téglafal hőtároló képességével rendelkezik. Ezekkel szemben azonban előnye, hogy kis tömege miatt a hőt (a vakolat felmelegedése nélkül) gyorsan veszi fel, és gyorsan is adja le, így a hirtelen bekövetkező hőingadozásokra is képes reagálni, eltolva ezzel a hőmérsékleti csúcsok hatásait. Az eltárolt hőt az éjszakai lehűlés során adja vissza a szoba levegőjének.

Hogyan működik?

A helyiségbe különféle módokon bejutó vagy ott keletkező többlet hőenergia először a vakolat anyagában, a mikrokapszulákban lévő anyag olvadására fordítódik. A vakolat hőmérséklete mindaddig nem emelkedik a kívánt 23°C vagy 26°C fölé, amíg az összes ilyen anyag fel nem „olvadt”. Ezáltal a kellemetlen hőmérsékleti csúcsok napszakon belül eltolhatók, és csillapíthatók, a helyiség levegőjének hőmérséklete pedig alacsonyabban tartható. Éjszaka a külső hőmérséklet jelentős süllyedésekor, megfelelő átszellőztetéssel a mikrokapszulákban lévő anyag „visszafagy”. A vakolattal elérhető, hogy a födémek, falszerkezetek aktív hőtároló képessége megnő, így megakadályozhatjuk a belső terek nyári nemkívánatos túlmelegedését.

LB-Knauf_Thermo Comfort_mikrokapszula LB-Knauf_Thermo Comfort_hőmérséklet diagram

Milyen előnyei vannak?

A Cemix Thermo °Comfort vakolata hatalmas látens hőtárolási képességgel rendelkezik a fázisváltó mikrokapszuláknak köszönhetően. Ez a speciális halmazállapotváltó adalékanyag képes gyorsan eltárolni a nappali órákban keletkező hő jelentős részét, ezáltal késlelteti, jó esetben megszünteti a szobák és egyéb belső terek kritikus felmelegedését. Az innovatív termék nagyon gyorsan képes eltárolni a felesleges hőenergiát, amit az éjszakai lehűlés során ad vissza környezetének, ezáltal levágva vagy eltolva a kellemetlen hőmérsékleti csúcsokat.

 • Nappal eltárolja a hőt, éjszaka adja vissza
 • Csökkenti a nyári felmelegedés hatásait beltérben
 • Irodaházak esetén csökkenti a légkondicionálós üzemeltetési költségét
 • Falfelületek hőmérsékletét alacsonyan tartja (hőérzet)
 • Lakóházak esetén kellemesebb beltéri klímát eredményez, akár kiválthatja a légkondicionálást

 

Hol alkalmazzuk?

A speciális vakolat leginkább nappali tartózkodásra használt helyiségekben, így irodaépületekben, munkahelyeken, iskolákban, közintézményekben vagy a lakóépület nappali-, étkező-, vagy gyerekszobájában használható, ott, ahol az éjszakai szellőzést kellő hatékonysággal biztosítani lehet.

 • A 23°C-on olvadó adalékanyaggal ellátott Thermo °Comfort vakolatot inkább irodaházakba vagy aktív elemekkel is kombinált, akár épületgépészettel ellátott helyiségekbe tervezzük. Ekkor a hasonló komfortérzet megtartása mellett az üzemeltetési költségeket is csökkenthetjük.
 • A 26°C-on olvadó adalékanyaggal ellátott Thermo °Comfort vakolatot teljesen passzív elemekkel működő vagy nagyon felmelegedő helyiségekbe (pl. tetőtér) tervezzük, ahol az éjszakai lehűtés kevésbé garantálható. 
 • A Thermo °Comfort vakolatot csak olyan helyiségekbe tervezzük be, ahol az éjszakai szellőztetés által a vakolat visszahűtése, így a benne lévő fázisváltó anyag „visszafagyasztása” biztosítható.
 • A Thermo °Comfort vakolatot lehetőleg olyan falfelületen használjuk, amely elé nem kerül tartósan bútorzat, ami a nappali gyors hőfelvételt és az éjszakai hőleadást akadályozná. Ha ez nem megoldható, a bútorzat lábakra állításával, és a mögöttük lévő levegő áramlásának biztosításával a vakolat hőfelvételi és hőleadási hatékonysága megőrizhető.
 • A Thermo °Comfort vakolat fal- és mennyezetfűtéssel egy falfelületre is betervezhető. Tekintve, hogy a felületfűtések üzemi hőmérséklete 30-35°C, ami biztosan magasabb a fázisváltó anyag olvadáspontjánál, a vakolatban lévő fázisváltó anyag a teljes fűtési szezon alatt olvadt állapotban marad, így nem befolyásolja a hőátadást, csupán az első felfűtés idejét nyújtja meg. 
 • A maximális hővédelem elérése érdekében a Thermo °Comfort vakolat alkalmazása mellett a nyílászárók megfelelő árnyékolásáról is érdemes gondoskodni, ezen kívül pedig a falfelületeket külső hőszigetelő rendszerrel javasolt ellátni. Új építés esetén az épület tájolása, alaprajzi elrendezése, tagoltsága nagyon fontos az optimális energiafogyasztása és a kellemes hőérzet kialakítása szempontjából. Ideális esetben mellőzhetjük légkondicionáló berendezések telepítését, vagy azok üzemeltetési költségét minimálisra csökkenthetjük. 
 • A Thermo °Comfort vakolat a túlfűtés (vaskályha vagy kandalló) kellemetlen hatásait is képes csökkenteni oly módon, hogy a többlethőt eltárolja, és csak később, hosszabb idő alatt adja vissza a szoba levegőjének.
 • Ne tervezzük a Thermo °Comfort vakolatot kültérbe, ahol előnyös tulajdonságai nem érvényesülhetnek! Vizes helyiségekben történő alkalmazása sem javasolt, mivel a termék gipszes kötőanyagú.
 • Ne tervezzük a Thermo °Comfort vakolatot fal- és mennyezethűtéssel egy falfelületre! Tekintve, hogy a felülethűtések üzemi hőmérséklete 18°C – 20°C, ami biztosan alacsonyabb a fázisváltó anyag olvadáspontjánál, a vakolatban lévő fázisváltó anyag a teljes hűtési periódus alatt fagyott állapotban marad, ezért előnyös tulajdonságai nem érvényesülhetnek. Fal-és mennyezethűtéssel ellátott helyiség egyéb falain alkalmazva a hűtésrendszer üzemeltetési költségei csökkenthetők (ilyenkor speciális beállítás indokolt lehet).
 • A Thermo °Comfort vakolat nem hőszigetelő tulajdonságú, hőszigetelő vagy szárító vakolatrendszerekkel nem keverendő össze, azokkal egy helyiségben nem alkalmazható. 

 

A vakolat felhordása eltér a többi vakolatétól?

Nem, a Thermo °Comfort beltéri, gipszes kötőanyagú alapvakolatot ugyan úgy hordjuk fel, mint más gipszes vakolatot, a felület előkészítésétől a vakolásig. Ahol nem egységes a falszerkezet, célszerű hálós erősítést alkalmazni (vakolaterősítő háló 10 x 10 mm). A vakolat anyagában eldolgozható, beglettelhető, általa közvetlen festésre vagy glettelésre alkalmas felület készíthető. Tapétázás vagy egyéb további réteg felvitele nem javasolt. A vakolandó felületek nagyságát és a vakolat rétegvastagságokat a helyiségek hőtechnikai méretezése alapján határozzuk meg, ügyelve arra, hogy a Thermo °Comfort vakolattal borított falfelületek átszellőzése a berendezési tárgyak elhelyezése után is mindig biztosítva legyen. A helyiségek fennmaradó vakolandó felületeire MP 701 G gipszes vakolatot használjunk.

LB-Knauf_Thermo Comfort_hőtároló vakolat_felhordása 

Anyagszükséglet, kiszerelés:

 

 • 10 kg/m2/cm
 • alkalmazható 1-3 cm vastagságban
 • felülete, és vastagsága méretezendő
 • 20 kg-os zsákokban
      LB-Knauf_Thermo Comfort