Cemix

Struktúrák és színek: kéz a kézben

A legjobb színkártya vagy színminta sem adhatja vissza a falra felhordott vakolat látványát és élményét. Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy a kész homlokzat más benyomást kelt, mint a "papíron" bemutatott szín (és akkor még nem beszéltünk arról, hogyan mutat ugyanez a szín a laptop vagy az okostelefon képernyőjén). Mi ennek az oka, és hogyan válasszunk olyan színt, ami a homlokzaton is tetszeni fog?

A Cemix színezővakolatok a színek és struktúrák végtelen variációját kínálják. A számunkra legkedvesebb kombináció keresése közben érdemes tekintetbe vennünk, hogy a két tényező hatása egymástól elválaszthatatlan: egy felület struktúrája megváltoztatja a színről alkotott összbenyomást. A felületről visszavert fény egy része még a színezővakolatban elnyelődik, ezért ugyanazt a színt más struktúrájú felületen kisebb-nagyobb mértékben másnak fogjuk látni. Minél nagyobb szemcsékből áll és minél markánsabb a struktúra, jellemzően annál sötétebbnek látjuk a felületet.

A strukturált felületeket továbbá nem egyszerűen sötétebbnek látjuk, hanem a megvilágítás változásával apró színeltérésekkel érzékelhetjük. A homlokzatot egy kicsit másképp láthatjuk reggeli, déli és esti fényben, sőt: a megjelenésre hatással vannak az időjárási viszonyok, a lombos vagy lombjukat lehullatott fák, a szomszédos épületről visszavert fény stb.

Lb-Knauf - Homlokzati struktúra

Az egyik legkeményebb dió: különleges elemekkel tagolt, többszínű és többstruktúrájú homlokzat súrló fényben

 

Természetesen a fenti hatások jócskán függenek a szemlélő egyéni érzékenységétől és beállítottságától - valaki esetleg észre sem veszi a különbséget, más viszont talán fel sem ismeri majd az általa kiválasztott színt. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél strukturáltabb a felület, annál érzékenyebb a megvilágítás változásaira, ezért a hangsúlyos struktúráknál különös jelentősége van a próbafelület elkészítésének.

Bár a színezővakolat kiválasztásának elsődleges eszköze a színkártya, illetve a színminta, minden homlokzati színezés előtt szükséges egy legalább 1x1 méteres próbafelület elkészítése az építkezés helyszínén. Ezt a próbafelületet próbáljuk minél többféle fényviszony mellett, különböző napszakokban is megtekinteni, és ennek tudatában befejezni a szín- és struktúraválasztást. Bosszantó, ha a nagy gonddal kiválasztott színezővakolat végül mégsem nyeri el tetszésünket, ezért érdemes ezt a kis időt és fáradságot rászánnunk a homlokzat kialakítására!


 Kapcsolódó cikkek


 Kapcsolódó termékek