Cemix

A gondos színválasztás lépései

A legjobb színkártya vagy színminta sem adhatja vissza az épület falára felhordott vakolat látványát és élményét. Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy a kész homlokzat más benyomást kelt, mint a "papíron" bemutatott szín – és akkor még nem beszéltünk arról, hogyan mutat ugyanez a szín a laptop vagy az okostelefon képernyőjén. Mi ennek az oka, és hogyan válasszunk olyan színt, ami a homlokzaton is tetszeni fog?

 Struktúrák és színek: kéz a kézben

A színek és struktúrák, azaz a felületet alkotó szemcsék méretének és mintázatának hatása egymástól elválaszthatatlan: a felület struktúrája megváltoztatja a színről alkotott összbenyomást. A homlokzatról visszavert fénynek csak egy része jut el hozzánk; egy jelentékeny hányad még a színezővakolat szemcséi között elnyelődik, ezért minél markánsabb a struktúra, jellemzően annál sötétebbnek látjuk a felületet. Továbbá a megvilágítás változásával, azaz reggeli, déli és esti fényben is apró színeltéréseket érzékelhetünk, sőt: a megjelenésre hatással vannak az időjárási viszonyok, a lombos vagy lombjukat lehullatott fák, a szomszédos épületről visszavert fény stb. Végül említsük meg, hogy a súrló fény, azaz a felületre párhuzamosan, „oldalról” érkező fénysugarak minden kis egyenetlenséget valóságos hegységként vetítenek a felületre. (Ezért a szabványok kizárják a súrló fényben történő vizsgálatot - a várhatón ilyen módon megvilágított felületeket különleges pontossággal, egyedi megállapodás alapján, szabványon felüli minőségben szükséges kialakítani.)

Cemix - Homlokzati struktúra

Az egyik legkeményebb dió: különleges elemekkel tagolt, többszínű és többstruktúrájú homlokzat súrló fényben

 

Természetesen a fenti hatások jócskán függenek a szemlélő egyéni érzékenységétől és beállítottságától - valaki nem lát különbséget a színminta és a felhordott színezővakolat között, más viszont talán fel sem ismeri az általa kiválasztott színt. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél strukturáltabb a felület, annál érzékenyebb a megvilágítás változásaira, ezért a hangsúlyos struktúráknál és speciális helyi fényviszonyok mellett különösen fontos, hogy kellő időt szánjunk a színválasztásra.

 Információk a Virtuális Házból

Cemix - Online szinvalasztas

Alig akad olyan döntés, amit ne előzne meg internetes tájékozódás. A Cemix Virtuális Házában rengeteg információ és segédlet érhető el, köztük a színválasztást támogató Inspiration Házszínező. Itt néhány kattintással kiválaszthatunk egy nekünk tetsző színt vagy színkombinációt, azonban ne feledjük, hogy a legtöbb monitor (és gyakorlatilag minden mobil eszköz!) a struktúrákat egyáltalán nem, a színeket pedig csak hozzávetőleges pontossággal adja vissza. (Természetesen erre fel is hívjuk az oldal látogatóinak figyelmét.) Ezért miután a Házszínezővel kialakítottuk vagy pontosítottuk elképzeléseinket, a kiválasztott Inspiration színkódokkal felfegyverkezve feltétlenül keressük fel építőanyag-kereskedőnket.

 

 Színkártyák, színminták

A Cemix kültéri Inspiration és beltéri Selection színkártyái minden építőanyag-kereskedő partnerünknél megtalálhatóak. Segítségükkel a képernyőn látottnál sokkal pontosabban vehetjük szemügyre a kiválasztott színeket.

 TIPP
A színválasztás nemcsak esztétikai, hanem műszaki kérdés is; az Inspiration színkártyában megtalálható az egyes színek HBW és P-T értéke, azaz a fényességet és pigmentösszetételt leíró információk. Feltétlenül tekintse meg részletes tájékoztatóinkat a színválasztás műszaki oldaláról itt és itt!

 

A homlokzat várható megjelenéséről még pontosabb képet adnak a valódi, strukturált színezővakolatból készült színmintáink. A színkártyával, illetve a színmintával végzett választás után már meglehetős biztonsággal kijelenthetjük, hogy tetszik-e nekünk az adott szín, de az igazán igényes vevők itt még nem állnak meg, hiszen a kiválasztott színt a helyszínen is meg lehet tekinteni.

Cemix - Szinminta

 

 Helyszíni kipróbálás

Partnereinknél bármelyik Inspiration színből beszerezhető egy egyliteres vödörnyi színminta, így akár több, a kiválasztásra esélyes színárnyalatot is kipróbálhatunk – az építkezés helyszínén! A mintákat ideiglenesen az épület homlokzatára is felhordhatjuk, de célszerűbb egy gipszkarton lapra felvinni a „versenyben levő” színeket – akár kettőt-hármat is egymás mellé. Ezt a táblát vagy táblákat könnyedén beállíthatjuk az épület összes homlokzatára, és szemügyre vehetjük a kiválasztott színek látványát napkeltekor, naplementében, a fák lombjai által vetett árnyékok alatt, vagy ahogyan épp a helyszíni adottságok lehetővé teszik. Minél többféle fényviszony mellett és különböző napszakokban tekintettük meg a színmintát, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy a kész homlokzaton éppen a kívánt színeket és struktúrákat fogjuk viszontlátni.

 Az utolsó utáni pillanat

Ha a színválasztás során gondosan jártunk el, a helyszínre érkező Cemix színezővakolat pontosan olyan lesz, mint vártuk. Az ördög azonban nem alszik… Még ekkor is kiderülhet, hogy valahol porszem került a gépezetbe. Bármilyen, anyagainkkal és az alkalmazott technológiákkal kapcsolatos problémával fordulhatunk a Cemix képviselőjéhez, de ha megtörtént a termék feldolgozása, azaz a vakolat felkerült a falra, a gyártó már nem sokat tehet. A felhordott termék színe már nem módosítható - ilyenkor legfeljebb megfelelő homlokzatfestéket tudunk ajánlani a friss felület átfestésére. Ez természetesen költséges, időrabló és mindenekelőtt bosszantó komplikációt jelent. Hogy nagy gonddal kiválasztott, költségesen felhordott színezővakolatunk biztosan elnyerje tetszésünket, szánjunk rá még egy icipici időt és fáradságot!
Cemix - szinezovakolat gepi felhordasa 

Mivel a vödörben levő anyagról nem tudjuk megállapítani, milyen lesz a kész felület látványa, ezért – ahogyan színezővakolataink csomagolásán is felhívjuk a figyelmet - a vakolat színét még a falra felhordás előtt szükséges próbafelületen ellenőrizni. Ez különösen lényeges akkor, ha nagyon pontosan ragaszkodunk egy színárnyalathoz. Ha a próbafelületen – amit akár gipszkarton lapra is elkészíthetünk – a színkártyához képest színeltérés tapasztalható, vagy egyszerűen csak mégsem ilyenre gondoltunk, akkor még mindig nem késő a Cemix képviselőjéhez fordulni. Ha pedig a próbafelhordás megnyugtató eredménnyel zárul, akkor végre biztosak lehetünk benne, hogy a színezővakolat hosszú éveken, évtizedeken át pontosan a megálmodott színben és struktúrában díszíti majd házunk homlokzatát.


 Kapcsolódó cikkek


 Kapcsolódó termékek