Cemix

A hőszigetelő rendszer kiválasztása

A hőszigetelés olyan gyógyszer, amit (meg)fázásra adunk, és segít is - de tisztában kell lennünk a lehetséges mellékhatásokkal. Ezért a rendszer kiválasztása előtt a saját elvárásainkon túl tisztáznunk kell néhány kérdést a páciens, azaz az épület állapotáról és a várható környezeti hatásokról is.

A hőszigetelő réteg vastagsága

A megfelelő hőszigetelő rendszer rétegvastagságot legegyszerűbben a Hőszigetelési kalkulátorral állapíthatjuk meg.

A Thermosystem rendszerekkel valamennyi kívánt vastagság felépíthető, azonban előfordulhat, hogy a falazaton valamilyen okból mégis csak egy kevésbé vastag hőszigetelést alkalmazhatunk. Ilyen ok lehet például egy szűk kültéri átjáró mindkét falának hőszigetelése. Ha az átjáró 1 méter széles, nem szigetelhetjük mindkét falát 20 cm vastagság hőszigetelő táblákkal, hiszen így kevesebb, mint 60 cm maradna szabadon az átjárásra. Továbbá előfordulhat, hogy a kívánt hőszigeteléssel túllépnénk a telkünkre megengedett legnagyobb beépítési százalékot.

Ebben az esetben lehetőleg a grafitos alapú polisztirol hőszigetelést válasszuk, mivel a tábla anyagának emelt hőszigetelő képessége vékonyabb rétegben is azonos hőszigetelő értéket eredményez.

Az épület állapota és a várható környezeti hatások

Hőszigetelő rendszer telepítése előtt minden esetben fel kell mérni az épületet, különös tekintettel a falazat nedvességterhelésére. A belső páraterhelés, nem megfelelő talajnedvesség elleni szigetelés, beázás vagy más ok révén bekerülő nedvesség a fal felületén párolog el - olykor észrevétlenül. Azonban ha a falazatot kívülről párazáró hőszigetelő rendszerrel zárjuk le, annak akár drámai hatása is lehet a belső komfortra - különösen, mivel a homlokzat hőszigetelése sokszor egybeesik az elöregedett nyílászárók cseréjével, és az új ajtók-ablakok sokszor légmentesen zárnak. Ilyenkor az eddig kifelé elpárolgó, illetve a régi nyílászárókon át távozó nedvesség teljes egészében a falazat belső felületén csapódik majd ki. Ezen segíthet a megfelelő szellőzés biztosítása, azonban a falazatból a pára eltávozását kifelé is lehetővé kell tenni. Ezért nedvességgel terhelt falazatok hőszigetelését kizárólag ásványgyapot alapú rendszerrel végezzük, mindenképpen előzetes szakértői felmérés után!

 

Polisztirol alapú Thermosystem hőszigetelő rendszerek

A polisztirol táblás rendszerek a legtöbb lakossági igényt kiváló ár-érték arány mellett elégítik ki, ezért a családi házak hőszigetelésénél jellemzően ezeket használjuk. A polisztirol hőszigetelő táblák 30 cm vastagságig kaphatóak.

Thermosystem Start

 • expandált polisztirol (fehér EPS) hőszigetelő táblák

 • gazdaságos ásványi vagy diszperziós színezővakolattal

Thermosystem Intenziv

 • expandált polisztirol (fehér EPS) hőszigetelő táblák

 • kiváló pigment-megkötő képességű diszperziós színezővakolattal, karakteres intenzív színekben is!

Thermosystem Grafit

 • emelt hőszigetelő értékű grafitos expandált polisztirol (grafit EPS) hőszigetelő táblák

 • azonos hőszigetelő érték vékonyabb rétegben, vagy azonos vastagságú rétegben jobb hőszigetelő érték

 • intenzív színekben is kapható

Ásványgyapot alapú Thermosystem Mineral hőszigetelő rendszerek

Az ásványgyapot hőszigetelő táblák fő előnye a kiváló páraáteresztés és az A-osztályú tűzvédelmi besorolás (nem éghető / éghetetlen). Egy rétegben legfeljebb 20 cm vastagságig építhetőek fel.

Thermosystem Green

 • természetközeli, páraáteresztő Edelputz Extra ásványi nemesvakolattal

 • 22 színben, többféle struktúrával

Thermosystem Air

 • SiliconOLA Extra szilikonos színezővakolattal: a páraáteresztés, vízlepergetés és széles színválaszték egyedülálló kombinációja

 • 200+ Inspiration színben

 


 Kapcsolódó cikkek