Cemix

Vakolt felület előkészítése glettelésre

Cemix - Gletteles

Glettelés csak megfelelően stabil, egyenletes és sík alapfelületen végezhető. Amennyiben a falazat anyaga tégla vagy más, hasonló falazóelem, a gletteléshez megfelelő alapfelület kialakításához az alábbi lépéseket kell elvégeznünk:

  1. A falban elhelyezett vezetékeket, csöveket, egyéb szerelvények rögzítése
  2. Vésések, üregek, esetleges sérülések javítása
  3. A felületet síkba hozása.

 

(Gipszkarton felületek előkészítéséről itt található bővebb információ.)

A Cemix kínálatában a modern, igényes glettanyagok mellett a tökéletes alapfelület kialakításához szükséges javító- és előkészítő anyagok is megtalálhatóak.

 1. Vezetékek, csövek rögzítése

Cemix - Vezetek rogzites

A falon belüli rögzítést általában a könnyen használható, gyorsan kötő stukatúrgipsszel (elektrogipsz vagy rögzítőgipsz néven is ismert) végezzük. Miután a gipsz érzékeny a nedvességre, kültérben és a komolyabb páraterhelésnek kitett helyiségekben (pl. üzemi vizes helyiségekben) cementbázisú, gyorskötő rögzítőhabarcs használata javasolt.

Különösen a cementes anyagokkal - pl. hidegburkolási ragasztóval - közvetlenül érintkező helyeken ajánlott kerülni a gipszes anyagok használatát. Amennyiben a gipsz és a cement reakcióba lép, nagyobb térfogatú ettringit keletkezik - mindez a szerkezet roncsolódását okozza.

Cemix - Ettringit kepzodes

 2. Vésések, sérülések javítása

A vésések és egyéb üregeket a vakolat síkba hozása előtt el kell végeznünk; hasonlóan a vezetékek rögzítéséhez, csak ideillő anyagot használjunk erre a célra. A Renobet javítóhabarccsal az üregek kiegyenlítése és a felület síkba hozása egyetlen munkaütemben is elvégezhető - használata különösen hidegburkolást megelőzően ajánlott.

A felületi glettelésre készült termékek használata csak kisebb egyenetlenségek eltüntetéséhez, a glettelés során célszerű.

 3. Felület-kiegyenlítés

A szabványos felületi síkpontosság felméréséhez segítséget nyújt Tudásmorzsa videónk:

A megfelelően sík felület kialakításának hagyományos anyagai a simítóvakolatok és javítóhabarcsok. Régi épületek felújításánál szükséges lehet többféle felület homogenizálása; erre a célra a diszperzió-tartalmuknak köszönhetően rugalmas, repedés-áthidalásra és tapadóhídként is alkalmazható Renti és finomszemcsés Renti Fein javítóhabarcsokat ajánljuk.

A sík felület kialakításának rendkívül gyors és hatékony módja a szárazvakolat, azaz a hordképes alapfelületre ragasztott gipszkarton lapok alkalmazása. Célszerű a helyiség magasságának megfelelő (illetve annál magasabb, és méretre vágott) gipszkartont választani - a szaküzletekben megrendelésre kapható 2750 mm ill. 3000 mm hosszú tábla is. Így a táblákat egyszerűen egymás mellé helyezhetjük, nincs szükség a kétméteres táblán túli rész kipótlására. A ragasztógipszből készített pogácsákat a falra vagy a gipszkartonra is elhelyzhetjük, majd a táblát beállítjuk a falon. Ezután a tábla helyzete még néhány percig korrigálható.

Cemix - Perlfix alkalmazas

 Kapcsolódó segédletünk (kattintásra PDF formátumban letölthető):

Simitoanyag termekvalaszto


 Kapcsolódó kiadványaink (kattintásra PDF formátumban letölthető):

Cemix - Glett kiadvany
Cemix - Javitoanyagok kiadvany

 Kapcsolódó cikkek


 További Cemix érdekességek