Cemix

Kenhető vízszigetelések

Több lehetőség és anyag között választhatunk ebben a szakaszban is, döntésünket elsősorban a várható terhelés és gazdaságossági tényezők befolyásolják. Van olyan vízszigetelő anyag, ami gyakorlatilag bármilyen körülmények között biztonsággal alkalmazható, de egy általános kis terhelésű helységben (pl. fürdőszoba) indokolatlan és drága választás lenne. A kenhető vízszigetelésre vonatkozó előírások megkülönböztetnek kül- és beltéri, valamint klóros víznek ellenálló és ivóvizes környezetben alkalmazható anyagokat. A kapcsolódó szabványos jelöléseket alább részletezzük. Minden esetben tájékozódjunk a termék csomagolásán vagy műszaki adatlapján, hogy az elvárásainknak megfelelő terméket válasszuk!

Általánosságban véve elmondható, hogy beltéri felhasználás esetén az Aquastop Plus, míg kültéri felhasználásnál az Aquastop Flex a jó döntés.

Kiegészítő elemek

Vízszigetelési munkáknál az ördög mindig a részletekben rejlik, ezért ne felejtsük el a pozitív és negatív sarok kapcsolatokat, csőátvezetéseket vagy akár nyílászáró szerkezeteket, melyekhez külön-külön elérhetőek speciális – a vízszigetelő anyaggal kompatibilis – csatlakozó elemek.

A vizes helységek szigetelésében az alábbi kialakítási sémák adnak támpontot:

Lb-Knauf - Selection colours Line
Lb-Knauf - Selection colours Line
Lb-Knauf - Selection colours Line
Lb-Knauf - Selection colours Line
Lb-Knauf - Selection colours Line
Lb-Knauf - Selection colours Line

MSZ EN 14891: Folyékonyan felhordott vízzáró termékek ragasztott kerámiaburkolatok alá falra és aljzatra kül- és beltérben, medencében.

Osztálybasorolás és jelölés

CM  Cementalapú folyékonyan felhordott vízzáró termék

DM  Diszperziós műgyanta alapú folyékonyan felhordott vízzáró termék

RM  Reaktív műgyanta alapú folyékonyan felhordott vízzáró termék

O1   Fokozott repedés áthidaló képesség alacsony hőmérsékleten (-5°C)

O2   Fokozott repedés áthidaló képesség alacsony hőmérsékleten (-20°C)

P   Klóros vízzel szembeni ellenállóság (pl. medence)

 Fürdőszoba vízszigetelés